Sayfalar

İzleyiciler

14 Şubat 2014 Cuma

Böcek yiyeceğimiz yıllar uzak değil..



besin,böcek,yeme,gıda,insan,nüfus,beslenme,sağlık,yaşamGaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, insanların 50 yıl sonra böcekleri besin olarak kullanmaya başlayabileceğini savundu. Bayram, yaptığı yazılı açıklamada, önümüzdeki 50 yıl sonunda dünya nüfusunun 9 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini, bu sayıdaki insanı doyurabilmek için de şu an üretilenin ürünün iki katına çıkacağını belirtti.


Türkiye ve dünyada şehirlere göç nedeniyle tarımsal alan sahasının giderek azaldığını vurgulayan Bayram, artan nüfusa karşı düşen gıda miktarı konusunda yeni bir alternatif çözüm bulmak zorunda olduklarını aktardı.
Gıda kaynakları açısından Türkiye ve dünyada kötü bir tablo olduğunu ileri süren Bayram, şunları kaydetti:
"Tarımsal bazlı ürünler için zaman ve araziye ihtiyaç var. Hayvansal olarak düşündüğünüzde para,
zaman ve yem ihtiyacı söz konusu. Dünyadaki arazilerin daralması, kimyasalların yaygınlığı, su kirliliğine baktığınızda çözüm için farklı bir farklı bir yol çizmemiz gerekiyor. Bugün gelinen noktada Birleşmiş Milletler olsun, Dünya Gıda Örgütü olsun ilginç teşvikler veriyor. Mesela, böcek çiftliklerinin kurulması için teşvik veriyor. Çünkü böcekler hızlı büyüyor, doğaya dostlar. Bugün kabul etmesek bile insanlar 50 yıl sonra böcekleri besin olarak kullanmaya başlayacak."
Böceklerin protein, minarel ve vitamin bakımından son derece zengin olduğunu belirten Bayram, "Böceklerin bir avantajı da 3 hafta gibi kısa bir sürede hızlı bir şekilde yetişmesi. Bir kilo eti bir böcekten elde etmek istediğiniz zaman 2 kilo yem, bir kilo büyük baş hayvan eti için 8 kilo yem kullanmanız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de yenilebilir 5 böcek türü bulunuyor
Bayram, dünyada yenilebilir bin 500 böcek türü olduğunu, bunlardan 5'inin ise Türkiye coğrafyasında yetiştiğini belirti.
"Kılkanatlı" denen türler içerisinde yer alan bazı karınca, çekirge, ağustos böceği diye adlandırılan türlerin bulunduğunu ifade eden Bayram, Türkiye'deki bu 5 tür üzerine çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.
Bayram, bundan sonraki dönemde gıdanın oldukça stratejik bir konu olacağını bildirdi.
Gelecek yüzyıldaki savaşların büyük ihtimalle gıda ve su sebebiyle çıkacağını savunan Bayram, "İnsanlar gıda kaynaklarını kaybetmeye başladıkları sürede bir yerden yeni kaynaklar yaratmak isteyecek. Bunu savaşla yapmaya çalışacaklar. Geleceğin savaşları petrol veya başka bir şey üzerine değil, su ve gıda üzerine olacak gibi görünüyor" değerledirmesinde bulundu.

Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri - - - - facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini