ABD silahlı kuvvetlerinin yayımladığı bir araştırma, Afganistan'daki çatışmaların yoğunluğunun Amerikan askerlerinin ruh sağlını kötü etkilediğini ortaya koyuyor.
2010 yazında, Afganistan'da bulunmuş yaklaşık 911 asker ve 335 deniz piyadesi ile yapılan araştırmaya göre, Afganistan'daki çatışmaların yoğunluğu Amerikan askerlerinin moralini bozuyor ve bu askerlerde post travmatik stres bozukluğuna yol açıyor. Post travmatik stres, trafik ve uçak kazaları, deprem, sel gibi doğal afetler, ağır dayak, işkence altında kalmak, tecavüze maruz kalmak, terörist elinde rehin tutulmak, çok olumsuz koşullarda toplama kampında kalmak, savaşta uzun süre siperde ya da bombardıman altında kalmak gibi herkes için ağır stres sayılacak durumlarda ortaya çıkan bir bozukluk. Rahatsızlık, çoğu kez travmatik olaydan birkaç saat, birkaç gün, daha seyrek olarak da birkaç hafta, birkaç ay sonra ortaya çıkıyor.
Afganistan ve Irak'ta, çatışmaların çok yoğun yaşandığına işaret eden araştırma, 2010 yılında meydana gelen çatışmalar sırasında, kara kuvvetlerine mensup askerlerin yüzde 73'ünün mensup olduğu birliklerin en az bir askerini kaybettiğini belirtiyor. Araştırma, 2005 yılında askerlerin yüzde 8'nin yanı başında bir el yapımı bombanın patladığını, 2010 yılında aynı olayı yaşayan askerlerin oranının yüzde 62 olduğunu, 2007 yılında askerlerin yüzde 28'i bir düşmanın ölümünden kendisini sorumlu tutarken, bu oranın 2010'da yüzde 48'e çıktığını gösteriyor.
Amerikan askerlerinin sadece yüzde 46'sının moralinin "orta, iyi veya çok iyi olduğunu" kaydeden araştırma, genelde, Afganistan'da veya Irak'ta cephedeki Amerikan askerinin moralinin bozuk olduğunu belirtiyor. Askerlerin yüzde 13'ünün intiharı düşündüğünü gösteren araştırmaya göre, 2009 yılında askerlerin yüzde 13'üne karşın, 2010 yılında askerlerin yüzde 17'sinde ağır stres, yüzde 8'inde depresyon (2009, yüzde 6), ve yüzde 9'unda anksiyete (2009, yüzde 6) tespit edildi.
-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini