Sayfalar

İzleyiciler

21 Mayıs 2011 Cumartesi

Ege'nin incisi Bozcaada

Son yıllarda adından sıkça söz edilen Çanakkale'nin Bozcaada ilçesi, camisi, kilisesi, dar sokakları ve Osmanlı ile Rum mimarisinin özelliklerini taşıyan bitişik nizamlı evleriyle, kalabalık şehirlerden kaçıp, farklı bir atmosferde vakit geçirmek, dinlenmek isteyenlere bu imkanı sunuyor.
Kaymakam İbrahim Çenet, Türkiye'nin Kuzey Ege'deki incisinin Bozcaada olduğunu söyledi. Adanın, doğrudan boğazın bütün esintilerini aldığını, doğal bir kliması bulunduğunu belirten Çenet, bunların uzun yaşamanın sırrını beraberinde getirdiğini bildirdi.

Denizin yüzeyindeki oksijenin adayla buluşmasının önemli olduğuna dikkat çeken Çenet, ana karaya yakın olması, yarım saatlik bir yolculukla adaya erişilebilmenin Bozcaada'nın cazibesini artırdığını kaydetti.
Bugün kuzeyden en güneye bir hat çizildiğinde güzelim coğrafyaların yoğun turizm baskısı altında çok ciddi betonlaşma riski ile karşı karşıya kaldığını vurgulayan Çenet, özellikle de yazlık konut ve villaların, bulunduğu yerlerde ciddi bir çevre kirliliği yarattığını savundu.
İbrahim Çenet, insanların adanın doğal yapısını sürdürebilmiş olmasından dolayı Bozcaada'yı tercih ettiğini ifade ederek, bunun çok önemli olduğunu söyledi.
Bozcaada'nın, butik bir ada konumunda olduğunu dile getiren Çenet, insanların artık kent hayatında yaşadıkları o karmaşayı, baş döndürücü teknolojik gelişmeyi görmek istemediğini, doğayla baş başa kalabilecekleri yerleri görmek istediklerini kaydetti.
Çenet, şöyle konuştu:
''Hala kirlenmemiş bir deniz ve kumsal, hoşgörülü gülümseyen insanlar görmek istiyorlar. Bozcaada'nın bu anlamda çok değişik konsepti var. Tarihine bakarsanız Bozcaada aslında iki kültürlü bir ada. Hem Osmanlı Müslümanları ve Türkleri, hem de Rum asıllı Türk vatandaşlarımız bir arada yaşamışlar. Bu bir arada yaşam, hoşgörü kültürünü beraberinde getirmiş. Su ile çevrilmiş bir yaşam söz konusu adada, bu da sizi birbirinize zorunlu kılmış. Bununla beraber tabi bir kültür alışverişi var. Ege'nin mutfağı ve bütün güzelliklerinin, butik bir halde bu küçücük adaya sığdırılmış minyatürünü görebilirsiniz Bozcaada'da. Adanın tercih nedeni biraz da bu. Bozcaada'nın içinde biraz İzmir vardır, biraz Aydın vardır, birazcık Çanakkale vardır, tabii Troya bölgesi de.''
''Bozcaada'da zamanı tutabiliyorsunuz. İçinde yaşadığınız zamanın içinden çıkıp kendinize de, yaşadığınız yere de bakabiliyorsunuz. Bu bir anlamda zamanı durdurmaktır'' diyen Çenet, adayı tercih edenlerin bu konuları ön plana çıkardığını bildirdi.

Bozcaada en iyi adalar arasında

Yabancı bir seyahat dergisinin ''en iyi adalar'' anketinde Bozcaada'nın isminin öne çıktığını ifade eden Çenet, bunun da ada turizmi için önemli olduğunu vurguladı.
Bir şey yaparken 40 kez düşündüklerini, adanın coğrafyasının çok hassas olduğunu kaydeden Çenet, Bozcaada'nın, kendisini geçmişten günümüze taşıyabildiğini, ada kimliğini koruduğunu belirterek, şöyle devam etti:
''Bir tarafta Osmanlı mimarisi, bir tarafta Rum mimarisi, bir tarafta cami minaresi, bir tarafta çan kulesi. Hatta birbirinden etkilenmiş dar sokaklar, bitişik nizamlı evler. Bunları bütünüyle ele aldığınız zaman bunlar adayı hem gizemli, hem de arzu edilir kılıyor.
Adadaki bağlara baktığınızda adeta etrafta bağ peyzajları vardır. Bağ kütükleri sanki ellerini açmış gökyüzüne yakarıyor gibi. Bunların baharla birlikte yeşermesi, yazın üzümleri ile beraber ortaya koyduğu görüntü, sonbaharla birlikte yapraklarının gün batımı gibi kızıl bir hal alması. Doğanın dönüşüm sürecini çok net bir şekilde görebiliyorsunuz burada. İnsanlar zamana tanıklık etmek için geliyorlar adaya.''
Bir yere gidildiğinde o yerlerin lokal değerlerine saygı duyulması gerektiğine işaret eden Çenet, adada sadece deniz, kum ve güneş turizmi olmadığını, Bozcaada'da, bir kültür turizminin yaşandığını ifade etti.
Çenet, ''Bozcaada'nın hitap ettiği kesime bakarsanız genç nüfustan ziyaret orta yaş ve üstündeki bir demografiyi görürsünüz. Bu nedenle Bozcaada, biraz da hayata yeni açılan bir sayfanın adasıdır'' diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini