Sayfalar

İzleyiciler

4 Mart 2011 Cuma

Kapitalizmin acımasız yüzü

Yönetmen Oliver Stone'un uzun yıllar borsada çalışmış olan babasına adadığı Wall Street'in(Borsa/1988) devam filmi ABD'nin kapitalizm üstüne kurulu devlet sistemine eleştirel bir bakışla yaklaşıyor.
Tutukevinde sekiz yıl kalan acımasız borsacı Gordon Gekko sonunda özgürlüğüne kavuşur ama ona tek birşey kalmıştır:Kötü ünü. Gekko dışarı çıkar çıkmaz kendini bir zamanlar hükmettiği borsanın dışında buluverir. Kızı Winnie’yle ilişkisini düzeltmeye çalışan eski borsacı kızının finans sektöründe çalışan nişanlısı Jake’le iletişime geçer.

Winnie ve Jake bir süre Gekko’nun gerçekten değişip dürüst, yardımsever biri olduğuna inanırlar ama bu inançları uzun sürmez. Gordon Gekko hala usta bir dolandırıcıdır, hedeflerine ulaşmak için eskiden olduğu gibi herkesi güdümler, herkesi kullanır, öz kızını bile.

Gekko hemen görünmeyen, örtülü bir kötülüğü simgelemektedir.
Film, günümüz Amerikan borsasının Gordon Gekko’nun çocukları tarafından yönetildiğini, ilk Borsa filminin genç broker’ların yaşam biçemlerinde derin bir etkisi olduğunu, filmden sonar küstah bir güven edindiklerini, Gordon Gekko’ya olan hayranlıklarından ötürü borsacı olduklarını vurguluyor. “Hırslı olmak iyidir”, “Dost istiyorsan kendine bir köpek satın al”, “Yöneticiler koyun gibidirler, koyunlarda boğazlanır” gibi kültleşmiş diyalogların yer aldığı Borsa’nın devam filmi broker’ların Gordon Gekko’yu ilahlaştırdıklarını betimliyor.


Filmin Özel Bölümler’inde yaratıcı ekiple söyleşiler, Gordon Gekko karakterinin analizi, filmi yönetmen Oliver Sotne’un yorumlarıyla izleme seçeneği yer alıyor.

Wall Srteet: Money Never Sleeps ( Borsa: Para Asla Uyumaz)
Yönetmen: Oliver Stone
Oyuncular: Michael Douglas, Shia LaBeouf, Josh Brolin, Carey Mulligan, Eli Wallach, Susan Sarandon, Frank Langella/ 2010, 132 dakika, Tiglon.

Format: Dvd, Vcd, Blu-ray.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini