Sayfalar

İzleyiciler

18 Mart 2011 Cuma

Dünyamızın değeri ne kadar?

Amerikalı bir bilim insanı dünyamızın değerini hesapladı. Ortaya çıkan rakam sıradan insan beynini zorlayacak türden: Dünyamız yaklaşık olarak 3.5 katrilyon ya da daha kesin rakamlarla 3.519.501.942.644.496 Avro değerinde.
Santa-Cruz Üniversitesi astrofizikçisi Greg Laughlin, gezegenimizin değerinin karmaşık bir formülle hesaplanabileceğine inanıyor. Diğer gezegenlerin değerini de hesapladığı denklemde her şeyden önce bir gezegenin büyüklüğü, sıcaklığı ve kütlesi dikkate alınıyor. Ama gezegenin yaşı da önemli, bir gezegen ne kadar yaşlıysa değeri de o denli artıyor.

Astrofizikçi uzayda yaşamın izlerini ararken yüz milyon yıllık değil, güneşimiz kadar yaşlı hatta daha yaşlı olan gezegenlerin aranması gerektiğini söylüyor. Laughlin’in hesaplarına göre dünyamız güneş sisteminin en pahalı gezegeni. Mars ise en fazla 12.000 Avro ediyor. Kızıl Gezegen’de insanların beş saniye bile hayatta kalamayacağını düşünürsek bu fiyat gayet makul diyor araştırmacı.


Astrofizikçinin formülüne göre Venüs’ün bir sentlik bir değeri bile yok. Yaşam için elverişli olmayan çok sayıda gezegeni araştırmacı değersiz olarak sınıflandırmış. Laughin bu formülü, NASA’nın “Kepler” teleskopuyla keşfedilen gezegenleri sınıflandırmak için geliştirmiş. Amerikalı bilim insanları bu teleskopla iki yıldan bu yana Samanyolu’ndaki gezegenleri arıyor. Laughin yeni keşfedilen gökcisimlerine fiyat etiketi yapıştırma fikrine Kepler misyonunun başlarında ulaşmıştı. Araştırmacı formülü daha sonra bilinen gezegenlerde de uygulanacak şekilde değiştirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini