Sayfalar

İzleyiciler

5 Kasım 2010 Cuma

Dünya Kitap Ödülleri Sahiplerini Buldu

Dünya Kitap Ödülleri verildi

Bu yıl 20. yaşını kutlayan Dünya Gazetesi Dünya Kitap Eki'nin 18. kez düzenlediği Dünya Kitap Yılın En İyileri Ödülleri, Altın Sayfa Edebiyat Ödülü ve Dünya "ehlikeyf" Eki dün akşam TÜYAP Kitap Fuarı Interexpo Salonu'nda düzenlenen törende verildi.
Dünya Kitap Dergisi tarafından 1993 yılından bu yana verilen Dünya Kitap Ödülleri’ için Osman Saffet Arolat, Semih Gümüş, Doğan Hızlan, Selim İleri, Deniz Kavukçuoğlu, Yekta Kopan, İlknur Özdemir, Faruk Şüyün ve Dünya Temsilcisi’nden oluşan jüri, “Yılın Telif Kitabı” ödülünü; Erendiz Atasü’nün Everest Yayınları arasından çıkan “Hayatın En Mutlu An’ı” adlı yapıtına verdi. Erendiz Atasü ödülünü jüri başkanı Doğan Hızlan’dan aldı.
Erendiz Atasü, kariyerinin başındaki bir yazar için ödülün önünü açma gibi bir anlamı olduğunu, kendi gibi yaşını başını almış bir yazar için ise anlamının farklı olduğunu belirterek; "Bir dilin aynı tarihsel dönemde yaşayan yazarları birbirlerini tanımasalar da, aralarında rekabette olsa da, bir duygudaşlık, bir tür ruh kardeşliği paylaşırlar. Bu ödül bana yazdıklarımın ruh kardeşlerime ulaşabildiğini, yazdıklarımın onlar için bir anlam ve değer ifade ettiğini gösterdi." sözleriyle memnuniyetini dile getirdi.
“Yılın Çeviri Kitabı” ödülünün sahipleri ise yıl içerisinde “Ayın Çeviri Kitabı” olarak seçilen 16 eser arasından belirlendi. Aynı jüri ödülü; Metis Yayınları tarafından basılan Andrey Platonov’un “Çevengur” kitabının çevirmeni Günay Çetao Kızılırmak ile Everest Yayınları’ndan çıkan İvan Aleksandroviç Gonçarov’un “Oblomov” adlı yapıtını dilimize kazandıran Sabri Gürses arasında paylaştırdı. Çevirmenler ödüllerini alırken; özellikle her ikisinin de ortak alanı olan özellikle Rus dilinde çok sayıda korsan, çalıntı çeviriden çok zarar gördüklerini vurguladılar.
“Yılın Yayınevi” ödülünü de gene aynı jüri “Altın Kitaplar Yayınevi”ne verdi. Ödülü Batu Bozkurt geçen yıl bu ödülü alan Everest Yayınevi adına Sırma Köksal’ın elinden aldı.
Her yıl farklı bir kategoride düzenlenen ve bu yıl “Son 5 yılda sinemamızı en çok zenginleştiren kitaba” verilen, Burçak Evren, Ömür Gedik, Selim İleri, kurum temsilcisi Faruk Şüyün ve Feyzan E. Top’tan oluşan seçici kurulun verdiği ödülü, Fikret Hakan İnkılap Kitabevi tarafından basılan “Türk Sinema Tarihi” adlı yapıtıyla aldı. Aynı seçici kurul, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın okurlara sunduğu “Işıkla Karanlık Arasında” adlı yapıtın yazarı, usta sinemacı Lütfi Akad’a da “Onur Ödülü” verdi. Akad’ın ödülünü babası adına Ömer Akad aldı.
Dünya “ehlikeyf”in bu yıl ilk kez verilen “Yılın En İyi Gastronomi Kitabı” ödülünü de, Nedim Atilla, Ali Esad Göksel, Emrullah Gümüştaş, Gülhan Kara, Ahmet Örs, kurum temsilcisi Faruk Şüyün ve Mehmet Yaşin’den oluşan seçici kurul Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Susamlı Halkanın Tılsımı” adlı kitabıyla Artun Ünsal’a, aynı seçici kurul, Anadolu mutfaklarının tanıtılmasına yaptığı katkılardan dolayı ve Yemek - Kültür Dergisi için Musa Dağdeviren’e de “Emek Ödülü” verdi.
Aynı akşam, 20 yılda Dünya Gazetesi Dünya Kitap ekine emek ve destek veren aralarında şimdi aramızda bulunmayan Semih Balcıoğlu, Ferruh Doğan, Ahmet Tevfik Küflü, Turhan Bozkurt, Erdal Öz ‘ün de bulunduğu yazar, karikatürist, düzeltmen, yayımcı pek çok kişi ve yakınına “20.Yıl Ayıraç”ı armağan edildi ve 20 yıl pastası kesildi.
Tören öncesinde düzenlenen Faruk Şüyün’un yönettiği Doğan Hızlan, Metin Celal, Firuzan ve Deniz Kavukçuoğlu’nun katıldığı “20.Yılda Edebiyatımızın Kilometre Taşları ve Tanığı: Dünya Kitap” başlıklı söyleşide derginin çıktığı Kasım 1990’dan bugüne yayıncılığın durumu üzerinde rakamlarla durularak; “Yayınevi sayısındaki artış yanında roman ve çocuk kitaplarındaki tiraj artışına, çok ta iyi ürünler vermesine rağmen şiirdeki geri düşüşe ve öyküdeki durgunluğa” nedenleriyle değinildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini