Sayfalar

İzleyiciler

5 Kasım 2010 Cuma

Ay'daki yeraltı zenginlikleri

NASA 'daki hammadde rezervlerini ortaya çıkardı. Brown Üniversitesi'nden Peter Schultz ve arkadaşları, Ay'ın güney kutbunda su, karbondioksit, sodyum, amonyak ve gümüş bulunduğunu saptadı.
2009 Ekim’inde güney kutbun yakınlarında bulunan Cabeus kraterine inen roket, 25-30 metre çapında bir delik oluşturdu. Patlamanın etkisiyle de yaklaşık olarak iki ton Ay toprağı bir kilometre yukarı uçtu. Bu şekilde parçacıklar kraterin karanlığından gün ışığına çıkarak dört dakikalığına özelliklerini gösterecek duruma geldiler. Bir sondanın ölçüm enstrümanları bu şekilde havaya savrulan Ay toprağından çok sayıda veri topladı.


İşte bilim insanları bu bilgilerle Ay’ın güney kutbundaki yeraltı zenginliklerini açıklama şansına kavuştu. Hesaplara göre çarpışma sayesinde 155 kilo kadar su savrulmuş. Bu miktara göre Cabeus kraterindeki toprağın %5.6’sının su buzundan oluştuğu tahmin ediliyor. Ay’daki suyun varlığı uzay yolculukları için çok önemli. Nitekim suyun bulunduğu bölgeler gelecekteki Ay istasyonlarının yerlerini belirleyecek. Bulunan diğer hammaddeler de bilimin ilgisini çekmekte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini