Sayfalar

İzleyiciler

21 Eylül 2010 Salı

Çinlilerin önemli geleneksel bayramlarından "Ay Bayramı"

Çin'de yarın Ay Bayramı kutlanacak

Çinlilerin önemli geleneksel bayramlarından "Ay Bayramı" yarın akşam kutlanacak.
Çince karşılığı "Güz Ortası Bayramı" olan Ay Bayramı, Çinlilerin geleneksel Ay (Tarım) Takvimi'ne göre 8'inci ayın 15'inde kutlanıyor.
Çin hükümeti Ay Bayramını 2006 yılında Maddi Olmayan Kültürel Miraslar arasına aldı. Bu bayram 2008 yılında resmi tatil olarak kabul edildi. Ailenin birleşmesinin ve bolluğun sembolü olan Ay Bayramı hasat mevsiminin bitişini de simgeliyor. Köylüler hasat mevsiminin bitişini içinde tuzlu yumurta sarısı bulunan ay çöreği yiyerek kutluyor. Dolunay ve ayçöreği, Çinlilerin inanışına göre birliğin sembolü olarak kabul ediliyor.

Bayramın tarihi

Ay Bayramında bütün aile üyelerinin bir araya gelerek yemek yemeleri, Çin'de yıllardır süren bir gelenek. Bu geleneğin doğuşuyla ilgili birçok efsane bulunuyor. Bazı tarihçilere göre, Ay Bayramı kutlamalarının tarihi Tang Hanedanı'nın (618-907) başlarına kadar uzanıyor. Bazı tarihçilere göre ise Ay Bayramı kutlamaları, Moğol istilacılarının kurduğu Yuan Hanedanı'na (1279-1368) karşı başlayan isyanla ortaya çıktı.
Zu Yüencan ve diğer Han liderleri, isyan için hazırlıklara başlıyor, ancak etrafta muhbirler cirit atıyor. Ay Bayramı öncesi liderler ve aileleri, içlerine gizli mesajlar konulmuş ay çörekleri hazırlıyor ve taraftarlarına dağıtıyor. Ay Bayramı gecesi isyan başlıyor. Bu olay, aynı zamanda Ming Hanedanı'nın (1368-1644) kurulmasına yol açıyor.



21 Eylül 2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini