Sayfalar

İzleyiciler

16 Temmuz 2010 Cuma

Gençlere LYS uyarısı

Gençlere LYS uyarısı

LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından değerlendirme yapan uzmanlar, tercihlerini yapacak gençleri uyararak, "Yüksek puanla öğrenci alan programlardan mezun olmanın iş bulmada avantaj sağladığı" düşüncesinin çoğunlukla doğru olmadığını ifade ettiler.
 Geleceğini şekillendirecek en önemli tercihlerden birini yapmak üzere olan öğrencileri uyaran, İstanbul Kavram Meslek Yüksek Okulu Mütevelli Heyet Başkanı Bahattin Durmuş, düşük puanlarla da üniversite okuma imkânı olduğunu belirterek, istihdam imkânı fazla olan mesleklerin tercih etmenin önemi vurguladı.
Adaylardaki genel kanı, yüksek puanla öğrenci alan programlardan mezun olmanın iş bulmada onlara çok büyük avantajlar sağlayacağı, düşük puanla öğrenci alan programları bitirdiklerinde ise iş bulmada sıkıntılar yaşayacakları yönünde olduğunu söyleyen Durmuş, "Adaylar istihdam konusunda bu görüşlerden sıyrılıp, sektörleri incelediklerinde bunun tersi durumlar da yaşandığını göreceklerdir" dedi. Durmuş şöyle devam etti:

"Tercih yaparken puan değil başarı sırasının göz önünde bulundurulmasını ve ekonomik değer oluşturacak, gelecek vadeden mesleklerde eğitim alınmalı. Tercih edilecek bölümün özel koşullarının incelenmesi de olmazsa olmazlar arasında sıralanıyor. Tercih yaparken bölümlerin aday ve ailesi ile ilgili aradığı özel koşullara dikkat edilmeli bu koşullar sağlanıyorsa o program tercih edilmeli. 4 yıllık bir bölüme girecek puanınız yoksa üzülmeyin. 4 yıllık fakültelerin yolu 2 yıllık bölümleri okumaktan da geçer. Dikey Geçiş Sınavı bu konuda öğrencilere önemli bir fırsat sunuyor. 2 yıllık ön lisans programlarını bitirdikten sonra Dikey Geçiş Sınavı'na girerek hedeflediğiniz bölümün 4 yıllığını okuyabilirsiniz. Yine ön lisans programını bitirip yurtdışında lisans eğitimine devam etme imkânı olduğunu unutmayın. Yeter ki tercihlerinizi doğru yapın. Gelecek vadeden ve istihdam potansiyeli güçlü mesleklerde eğitim görün."


Gelecek vaad eden meslekler

Durmuş tercih yapacak öğrenciler için gelecek vadeden mesleklerin "Biyomedikal Mühendislik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Enerji Mühendisliği, Hukuk, Psikoloji gibi lisans programlarıyla Dış Ticaret, Lojistik, Bilgisayar Programcılığı, Optisyenlik" programlar olduğunu ifade ederek sınavda 0 puan alan öğrencilerle ilgili araştırma yapılması gerektiğini kaydetti. Durmuş, sınavın sayısal değerlendirmesini de şöyle yaptı:
"Sınav sonuçlarında üzerinde en çok durulması gereken şeylerden biride 10 binin üzerinde adayın iki testten 0,5 ham puan bırakamayarak 0 puan almalarıdır. YGS'de de 14 bin civarında adayın puanı 0'dır. Bu adayların mezun oldukları liseler, mezuniyet yılları, diploma puanları incelenerek başarısızlıkları ile ilgili bir araştırma yapılmalı ve kamuoyu aydınlatılmalıdır. Bu yıl Bitlis, Sinop, Gümüşhane gibi illerin başarı oranlarının yükselmesi ve dereceye girmesi son derece sevindirici bir gelişmedir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini