Sayfalar

İzleyiciler

11 Ekim 2011 Salı

Sivas katliamında yananlara gözyaşı dökene ceza

 Yananı anmak da suç

Sivas katliamında yaşamını yitirenler için 2 Temmuz'da yapılan yürüyüşü tertipleyen komite hakkında dava açıldı. Sivas'taki anmanın tertip komitesi başkanı İbrahim Erdoğan, 1 Temmuz'da çağrıldıkları emniyette kendilerine Madımak Oteli önüne gitmeleri konusunda herhangi bir engel olmadığının söylendiğini fakat buna rağmen dava açıldığını söyledi.
33 aydın ve sanatçı, 2 Temmuz 1993’te, Sivas’taki Madımak Oteli’nde yakılarak katledildi. Bu üzücü olayın 18. yıldönümünde, şu an Bilim ve Kültür Merkezi yapılan Madımak Oteli önünde anma etkinliği düzenlenmek istenmesi üzerine, anma komitesi hakkında “polise mukavemet ve izin olmayan yerde gösteri yapmaktan” dava açıldı. Otelin önünde, gösteri ve anma yapılması da yasaklandı.


Bu yıl 18.’si gerçekleştirilen, “2 Temmuz Anma Etkinliği” mahkemelik oldu. Geçen yıl kamulaştırılarak, “Bilim ve Kültür Merkezi” adı altında yeniden düzenlenip, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanarak kamu binası sayılan, Madımak Oteli önünde anma yapıldığı için, Anma Komitesi hakkında 2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanunu’na muhalefetten Sivas Sulh Mahkemesi’nde dava açıldı.

Açılan davaya birçok kesimden insan tepki gösterdi. 2 Temmuz Anma Komite Başkanı ve Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı İbrahim Erdoğan, “1 Temmuz’da ulusal basında anmanın valilikçe yasaklandığı ve anmanın yaptırılmayacağı konusunda haberler çıktı. Bizi Emniyet’e çağırdılar ‘Basın bu olayı abarttı, hiçbir engel yoktur, istediğiniz şekilde gidebilirsiniz. Ama biz devlet memuru olarak usulen gitmemeniz yönünde tebliğ ediyoruz. Ama bu usulen yapılmış bir şey’ dediler. Hatta emniyet müdürü gülerek ‘yarın gaz bombası falan atılmayacak’ diye de açıklama yaptı. Hatta böyle bir şey var, biz tebliği almak da istemedik. Yasal süreç diye otelin önüne gidilmemesi yönünde bize bir yazı tebliğ ettiler ve böyle bir süreç yaşandı. Savcılıktaki ifademde bu olayın yaşanmasında sorumluluk valiliğindir dedik. Otelin önüne gitmek suç ise bizi suça teşvik ediyorlar. Bir taraftan ‘gideceksiniz, bir engel yok’ diyorlar, bu şekilde bizi teşvik ediyorlar, ondan sonra da suç işlediniz diyorlar. Bu suçsa, bizi suça teşvik eden valilik hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı söyledik. Bizi hem yönlendirdiler, onlar gitmeyin dese de biz gidecektik ama 2 Temmuz günü de bize gaz bombası attılar ne yazık ki. Bu tür yaklaşımlar bizlerin oraya gidip anma yapmamızı hiçbir şekilde engellemeyecektir” diye konuştu.
Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini