Sayfalar

İzleyiciler

20 Mayıs 2011 Cuma

Kısırlıkta tüp bebek ilk ve tek seçenek olabilir

"Kısırlıkta tüp bebek ilk ve tek seçenek olabilir"

Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresinde, kısırlık sorunu ve Türkiye'de tüp bebek tedavisine yaklaşım ele alındı. ''Kısırlıkta tüp bebek son çare olmalı'' yaklaşımı eleştirilerek, bazı çiftlerde bunun ilk ve tek tedavi seçeneği olduğu vurgulandı.
Türkiye Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) 2. Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, Türkiye'de 2005 yılına kadar yıllık tüp bebek uygulama sayılarının 15-20 binler civarında olduğunu, devletin bu tedaviye destek sağlamasının ardından ise bu sayının 40 binin üzerine çıktığını anlattı.

2008 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) daha önce 3 olan deneme sayısını 2'ye düşürmesiyle bu sayının 30 binler seviyesine gerilediğini ifade eden Tıraş, şu bilgileri aktardı:
''Süreç içinde sistem yerine oturup sayı tekrar yükselişe geçmişken ve yıllık uygulama oranı 37-38 bine ulaşmışken, transfer edilecek embriyo sayısının 37 yaşına kadar bir ile sınırlandırılması üzerine, sayı tekrar 30 binler civarına geriledi. Ülkemiz şu anda tüp bebek uygulamaları bakımından uluslar arası alanda 6-7. sıralarda yer alıyor. Ama 'olması gereken rakam bu mudur?' sorusuna 'evet' yanıtını vermek çok zor. Türkiye'nin gerçek ihtiyacının çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz.''
TJOD olarak ülkedeki kısırlık oranını, erkekler ve kadınlarda hangi tip kısırlığın yaygın olduğunu belirlemek amacıyla bir araştırma yapacaklarını, ancak ellerinde yeterli veri olmamakla birlikte Türkiye'de 1.5 milyon civarında kısırlık sorunu yaşayan çift bulunduğunu bildiren Prof. Dr. Tıraş, ''Bu sayı göz önüne alınırsa, tedavi olanaklarına ulaşımının artırılması gerekir'' dedi.
''Kısırlıkta tüp bebek son çare olmalı'' şeklindeki bir yaklaşımın yanlış olduğunu vurgulayan Tıraş, bazı çiftlerde bunun ilk ve tek tedavi seçeneği olduğuna dikkati çekti.
Prof. Dr. Tıraş, kısırlık sorunu yaşayan çiftlere yönelik şu önerileri dile getirdi:
''Kısırlıkta yumurtlama, aşılama, laparaskopik cerrahiyle tüplerin açılması, yeniden çalışabilir hale getirilmesi gibi yöntemler uygulanabilir. Ama erkeğin sperm sayısının 5 milyonun altında bulunması ki, normal bir erkekte bu sayı 20 milyon civarındadır ya da hiç olmaması, kadının tüplerinin tamamen kapalı ya da yaşının 37'nin üstünde olması, endometriyozis hastalığının 3. veya 4. evresinde bulunması halinde tüp bebek ilk ve tek çaredir. Kısırlık sorunu, yumurtlamayı bozan polikistik over sendromundan kaynaklanıyorsa ya da nedeni açıklanamıyorsa ilk seçenek olarak tüp bebek dışında başka tedavilere de başvurulabilir.''

Tüp bebekle ilgili yanlış algılar

Kısırlık sorunu yaşayan çiftlerin tüp bebek tedavisine ulaşımlarının kolaylaşmasının önemine işaret eden Tıraş, ''Burada en önemli unsur, halkın bilincinin artırılmasıdır. Çünkü halen tüp bebeğin önemi yeterince bilinmiyor ya da bu uygulamanın başka bir erkeğin spermiyle yapıldığı gibi yanlış bir kanı bulunuyor'' şeklinde konuştu.
Son tedavi olanaklarıyla erkeğin sperm sayısı çok düşük olsa da ya da hiç bulunmasa da artık başarılı sonuçlar alınabildiğini vurgulayan Tıraş, ayrıca Türkiye'de yumurta ve sperm bağışının yasak olduğunu, tüp bebek uygulamasının sadece çiftlerin kendilerinden alınan sperm ve yumurtalarla yapılabildiğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini