Rusya, uzaya çıkan ilk insan olan kozmonot Yuri Gagarin'in yolculuğunun 50. yılını kutluyor.
Yuri Gagarin'in bundan tam 50 yıl önce ilk insan olarak uzaya yaptığı 108 dakika süren yolculuğu, insanlık için yeni bir ufuk oldu. Bu yolculuk Gagarin'i de, bir gecede bir çiftçinin oğlu kimliğinden çıkarıp yüzyılın kahramanlarından biri yaptı.
Yuri Gagarin'in uzaya 2 metre genişliğindeki Vostok kapsülüyle çıkışı, dünyanın hayal gücünü etkilemiş ve ABD ile Rusya arasında uzay yarışını başlatmıştı.
Rusya'nın başkenti Moskova'da ilk insanın uzaya çıkışı törenlerle kutlandı.
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "uzayın keşfinin Rusya için öncelik olduğunu" belirtti. Medvedev, "Uzaya ilk biz çıktık, büyük kazanımlarımız var, avantajımızı kaybetmek istemeyiz" dedi.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nun mürettebatıyla da video konferans aracılığıyla konuşan Medvedev, Rusya'nın uzay çalışmalarına kaynak aktarmaya devam edeceğini bildirdi.
"Hadi gidelim"
Yuri Gagarin, 12 Nisan 1961'de "Hadi Gidelim" demesiyle birlikte uzaya fırlatılmıştı.
Kozmonot, Dünya'ya dönüşünde de kapsülünden kendisini fırlatmış ve paraşütüyle Rusya'nın orta kesimindeki bir bölgeye inmişti.
Uzay kapsülünün mühendislerinden Georgi Greçko (79), en duygusal anı Gagarin'in Dünya'ya sağ salim indiğini gördüklerinde yaşadıklarını söylüyor.
Yuri Gagarin, 27 Mart 1968'de rutin bir deneme uçuşu sırasında yaşamını yitirdi.
Teknik sorunlarla dolu bir uçuş
Uzaya giden ilk insan Yuri Gagarin'in kısa, ancak insanlık için bu çok önemli seyahatiyle ilgili ayrıntılar da aradan yarım asır geçtikten sonra dile getirilmeye başlandı ve Rus Kozmonotun bu seyahati sırasında çok şanslı olduğu ortaya çıktı.
Interfax ajansının haberine göre Sovyet uzay sektörünün babası Sergey Korolev'in yardımcısı Boris Çertok, bu yolculuğun birçok teknik sorunla tamamlandığını ve Gagarin'i taşıyan Vostok uzay gemisinin doğru yörüngeye yerleştirilemediğini anlattı.
Bugün 99 yaşında olan Çertok, Gagarin'in yolculuğu boyunca çeşitli derecelerde 11 kritik veya olağandışı durumla karşı karşıya kaldığını belirterek, problemlerin Vostok'un fırlatılmasından önce Gagarin'in uzay kıyafetinin 14 kilo ağır olduğunun ortaya çıkmasıyla başladığını anlattı.
Çertok, Rus uzay inşaat şirketi Energuia'nın toplantısında yaptığı açıklamada, kıyafeti hafifletmek için bazı kabloların kesilmesine karar verildiğini, ancak sonunda basınç ve sıcaklığı ölçmeye yarayan kabloların da yanlışlıkla kesildiğini belirtti.
Son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilecek başka bir hatayı da dile getiren ve Vostok'un doğru yörüngeye oturtulamadığını söyleyen Rus uzman, bunun Gagarin'in uzay aracının motorlarının arıza yapması durumunda Dünya'ya dönüşünü bir aya uzatabilecek sonuçlara yol açabileceğini kaydetti.
Gagarin ayrıca inişi sırasında da sorunlarla karşılaştı. Rus Kozmonotun kaskındaki oksijen sübabı hemen çalışmadı ve kurtarma paraşütü de öngörülen iniş yerine 600 kilometre uzağa inerken kazara açıldı.
-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini