Vazgeçilmeli
Uzmanlar, siyasilerin Japonya'dan ders çıkarması gerektiğini söyledi.
Uzmanlar Çernobil kazasından ders çıkarmayan siyasilerin, Japonya’daki felaketten de ders çıkarmayacağı görüşünde.
İTÜ Çevre Mühendislği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.İlhan Talınlı, Fukuşima Nükleer Santralı’nda meydana gelen patlamanın etkisinin ne zaman geçeceğini bilmenin mümkün olmadığını vurgulayarak “Nükleerin tehlikesi de bu zaten. Nükleerin insan üzerinde ölümcül etkisinin bulunmadığını söylemek mümkün mü? Türkiye Çernobil’den ders aldı mı ki Japonya’dan ders alsın? Yine herkes ‘nükleerden vazgeçmeyiz’ demeye devam ediyor” yorumunda bulundu.
Talınlı, mevcut yöntemlerle nükleer kazaları kontrol etmenin mümkün olmadığını ifade etti. Japonya’daki kazayı “büyük bir felaket” olarak niteleyen Talınlı, “Japonya’da 100 binlerce insan etkilenecek. İlle de ölmeleri gerekmiyor. Belirli oranda bir radyasyonu vücudunuza alırsınız her gün mideniz bulanır, başınız ağrır. Yanık izleri çıkabilir. Tedavisini de yapsanız büyük bir felakettir. Çernobil’de de bu oldu. Türkiye’nin alması gereken tedbirler vardı ama yapmadı. Türkiye Çernobil’den ders çıkarsa Sinop’a Akkuyu’ya nükleer santral yapmak için bir gecede izinler çıkarmazdı” dedi.
Kaza değil sonuç
Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Çevre için Sağlıkçılar Derneği Başkanı Prof. Dr. Leziz Onaran, “Aslında bu bir kaza değil nükleer sonuç. Açığa çıkan radyasyon çok tehlikeli. Dünyanın diğer tarafını bile etkileyebilir. Türkiye fay hatlarının yakınında bulunan Sinop ve Akkuyu’daki santral planlarından vazgeçmeli” diye konuştu.
Prof. Onaran, bugüne dek hep “Deprem ülkesi Japonya’da bile nükleer santral yapılabiliyor” söylemi ile nükleer enerjinin savunulduğunu söyleyerek depremde binalar yıkılmasa da nükleer kazaların yaşanabildiğini belirtti. Onaran “Radyasyon alçak düzeydeki rüzgârlarla taşınmıyor ama üst tabakalarda kolayca salınan dalgalar meydana geliyor. Dünyanın bir tarafında olan tam ters tarafa doğru gidebiliyor” dedi.
-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini