Sayfalar

İzleyiciler

9 Mart 2011 Çarşamba

Bireysel silahsızlanma ve şiddet

Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, yaptıkları araştırmalara göre yılda 3 bin kişinin ateşli silahlarla öldürüldüğünü söyledi.
Çağatay, ellerindeki verilere göre, her gün ortalama 5 kadının öldürüldüğünü, bunun en az 2'sinin ateşli silahlara kurban gittiğini ifade etti. ''Önceki yıl yaptırdıkları araştırmaya göre yılda 3 bin kişinin ateşli silahlarla öldürüldüğünü, ancak araştırma sonrasında basından takip ettikleri haberlerin sayısındaki artıştan yola çıkarak bu sayının 4 bin 500'leri bulduğunu düşündüklerini'' anlatan Çağatay, şöyle konuştu:
''Vakıf olarak araştırmalarımızı yenileyeceğiz. Bu konuda rakamları daha sağlıklı alabilmek için Valiliklere bilgi edinme hakkı kapsamında ihtiyaç duyduğumuz istatistikleri bildirdik, cevaplarını bekliyoruz. Bireysel silahlanmanın önüne geçilmesi için yapılması gerekenlerin başında kanunların bireysel silahlanmayı önleyici bir anlayış ile hazırlanması gelmektedir. Yürütmede de yasaların gerektirdiği kontrollerin tam ve zamanında yapılması esas olmalıdır.
Son olarak da silah edinmenin ardındaki motivasyonu iyi tahlil etmek gerekir. Silah sadece öldürmek için vardır. Nüfusumuzun yüzde 76'sı kent merkezleri ve ilçelerinde yaşarken hala doğadaki vahşi hayvanlara karşı korunmak amaçlı silahlanma talebinin olması hiç inandırıcı değil. Zaten silahların bu amaçla edinilmediği doğadaki tahribatla ortadadır. Yakın zamanda nesli tükenmekte olan iki vaşağı öldürüp bırakmışlar. Bunun sağlıklı bir açıklaması yok. Ne avcılıkla ne de atıcılık sporu ile açıklanır. Bu düpedüz kıyımdır.''

Toplum destekli polislik hizmetleri

Çağatay, bazı illerdeki kolluk güçlerinin yetkililerinin yerli, yersiz silah kullanımını engellemek için Toplum Destekli Polislik hizmetleriyle önlem aldığını anlatarak, ''Bu örneklerin yurt genelinde her ilde uygulanması gerekir. Halk ise sorumlu yurttaş olarak kolluk güçlerinin görevlerine yardımcı olmalıdır'' dedi.
''Düğünlerde, maç sonrası kutlamalarda, asker uğurlamalarında silahın ne işi var? Sevinç ile silah nasıl bir araya gelmez'' diyen Çağatay, şunları söyledi:
''Silah sevinçli bir olay yaratamaz, tabiatına aykırı. Bunu görenlerin kullanmasalar bile kullananları uyarmalı, gerekirse kolluk güçlerine bildirmelidir. Aynı durum yasak avlanma için de geçerli. Kimse tek başına ava gitmez. Burada kişiler birbirlerinden de sorumlu olmalıdırlar, birbirlerini sorumlu yurttaşlar olarak davranmaya yönlendirmelidirler. Unutmayalım hepimiz aynı gemideyiz.''
Çağatay, dünya genelinde yapılan araştırmaların silah edinme yaşının 25'ten aşağı olmaması gerektiğini gösterdiğini, istatistiklere göre ise 18–25 yaş arasında ateşli silahlarla yaşanan yaralama, ölüm ve intihar vakaları oranının diğer yaş gruplarına göre yüksek olduğunu kaydetti. Buna göre silah edinme yaşının en az 25 olması gerektiğini savunduklarını ifade eden Çağatay, şunları belirtti:
''Türkiye'deki silahlanmanın önlemesi için bu konunun tehlikeli boyutları kabul edilmelidir. Bu kadar çok silahın sivilde olması doğru değil. Silahı olan ile olmayan arasında bir ayrımcılık oluyor ve bunu devlet eliyle yapıyor. Prensipte sivilde silah olmamalı. Kolluk güçleri de silahlarını mesai bitiminde çalıştıkları yerlerde güvenli bir şekilde muhafaza etmelidir.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini