Bilim dünyası, aynı tekniğin Avrupa’da yaklaşık 20 bin yıl önce kullanıldığını ortaya çıkarmıştı. Yongalama olarak bilinen uygulamada, ilk olarak çekiç benzeri bir nesneyle taşa ilk şeklin verilmesi, ardından kenarları veya ucunun yontularak keskinleştirilmesine dayanıyor.
Araştırmacı ekibinde yer alan Paola Villa, bu tekniğin mızrak ucu ve taş bıçaklar gibi ikiyüzlü nesnelerin keskinlik, kalınlık ve genel şekil bakımından daha iyi biçim alması adına diğer tekniklerden daha kullanışlı olduğunu belirtti.
AFRİKALILAR TEKNİKTE DAHA İLERİ
Afrikalıların yongalama tekniğinde daha ileri olduğu bulgusunu kesinleştirmek adına, bilim insanları elde ettikleri silisten yapılmış mızrak ucu kalıntılarını, kalıntıların bulunduğu Blombos mağarasındaki kilis toprağı kullanarak yaptıkları taşlarla karşılaştırdı.
Yongolama tekniğiyle yapılan taşlarla, 75 bin yıl önceki benzerleri karşılaştırıldığında, Blombos Mağarası’nda bulunan aletlerin aynı şekilde yapıldığı ortaya çıktı.
Villa, “Fransa ve İspanya’da bu tekniğin 20 bin yıl önce kullanılmaya başlandığını zannediyorduk. Ama Afrikalıların çok eski zamanlarda alet yapımında daha ileri bir teknik kullandığını anladık” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini