Çocuk sahibi olmak için döllenme aşamasında sperme karşı direnç gösteren yumurtaya uygulanan elektroşok (piezo elektrik) yöntemi ile gebelik elde edilebiliyor.
Türkiye'de de uygulanmaya başlanılan yöntem ile 400 vakada yüzde 30 oranında bir başarı sağlandı. Türk bilim adamı Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Volkan Baltacı ve ekibi tarafından uygulanan yöntem, yurt dışında da 3-5 yıldır uygulanıyor.
Baltacı, sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelebilmesi için yumurta, sperm yapısının normal olması gerektiğini söyledi.
Başarısız tüp bebek denemeleri, düşükler ya da gebe kalamama gibi sorunların nedeninin kesin olarak belirlenmesi ve tedavi seçeneğinin ona göre şekillendirilmesi gerektiğini vurgulayan Baltacı, bazı çiftlerde yumurta ve sperm kalitesi normal olmasına rağmen, yumurtanın sperme direnç göstererek döllenmeye engel olabildiğini anlattı. Baltacı, bu durumun da gebelik oluşumunu engellediğini ve gebelik sağlanabilmesi için elektroşok yöntemi kullanıldığını belirtti.
''ELEKTROŞOK İLE HÜCRENİN DNA'SINI BİRLEŞTİRİYOR''
Bu hikayeye sahip olan çiftlerde tüp bebek uygulaması yapılmadan önce anne adayının yumurtalarının toplandığını ve erkekten de sperm alındığını anlatan Baltacı'nın verdiği bilgiye göre, süreç şöyle işliyor:
''Sperm ve yumurta alındıktan sonra mikroenjeksiyon işlemi (ICSI) gerçekleştiriliyor ve dölleme işlemine geçiliyor. Ancak dölleme işleminde yumurta direndiği için bölünme gerçekleşmiyor. Tıpta 'Total Fertilization Failure/Döllenme kaybı (TFF)' denilen durumun üstesinden gelinebilmesi için elektro şok diye tanımlanan uygulama kullanılıyor.
Yumurta hücresine, sperm ile döllendikten sonra aynı kalbi duran hastaya elektro şok verildiği gibi spermin yumurtayı döllemesine yardımcı olmak üzere piezo elektrik denilen mikrovolt düzeyindeki elektrik akımı veriliyor.
Alternatif ve doğru akımlar, hücreyi polarize ederek sperm ve yumurta hücrelerinin çekirdek membranlarını etkileyerek sperm ve yumurta hücrelerinin DNA'larının birleşmesini sağlıyor ve ayrıca hücrenin döllenme ve bölünmesi ile ilgili mekanik sistemi uyarıyor.''
Prof. Dr. Baltacı, elektro şok yönteminin yumurta döllenmesi ve bölünmesi mekanizmaları çalışmayan vakalarda yüz güldürücü sonuç verdiğini belirterek, ''400 vakada yüzde 30 oranında başarı oranları yakalandı. Elde ettiğimiz sonuçlar, infertilite konusunda dünyanın en saygın dergilerinden biri olan 'Fertil&Steril' isimli derginin Ağustos 2010 sayısında yayımlandı. Uygulama, yurt dışında da 3-5 yıldır uygulanıyor'' dedi.
SEKİZ YILLIK ÇOCUK ÖZLEMİ
Elektroşok yöntemi uygulanarak gebe kalan 34 yaşındaki 11 yıllık evli Gözen Altınsoy da yaklaşık sekiz yıldır çocuk sahibi olmayı istediklerini, bunun için 8 tüp bebek denemesi yapıldığını anlattı.
Denemeler sonucunda üç kez gebelik gerçekleştiğini, üçüz gerçekleşen birinci gebelikte bir tanesi alınırken diğerlerinin de yaşamını yitirdiğini belirten Altınsoy, ikinci gebelikte kromozom bozukluğu tespit edildiği için zorunlu olarak gebeliğin sonlandırıldığını söyledi.
Altınsoy, üçüncü uygulamanın dış gebelikle sonuçlandığı ifade ederek, ''Dördüncü kez gebe kaldım. Şu an 4.5 aylık hamileyim. Anne olmak dünyanın en güzel duygusu. Bunu yaşayabilmek için çok uğraştık. Şu an herşey iyi. Benim de bebeğimin de sağlığı yerinde. Şimdiden çok ama çok mutluyum'' diyerek duygularını ifade etti.
-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini