Sayfalar

İzleyiciler

21 Temmuz 2010 Çarşamba

Bilim adamlarını şaşırtan karides

Bilim adamlarını şaşırtan karides

Akdeniz Üniversitesi'nin geçen yıl nisan ayında sualtı araştırmalar için denize indirdiği gemisi ''Akdeniz Su''nun ekibi, Kuzey Atlantik'te yetişen bir karides türünün Antalya Körfezi'nde kendine yaşam alanı bulduğunu belirledi.
 Akdeniz çanağında ilk kez Akdeniz Üniversitesi uzmanlarınca tespiti yapılan karidesin, Kuzey Amerika'da yılda 50 bin tonluk ticareti olduğu, önümüzdeki 3-5 yıl içinde bu türün ekonomik değer taşıyacak potansiyele ulaşacağı bildirildi.
Akdeniz Su Gemisi Koordinatörü Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cengiz Deval, yaklaşık bir yıldır bilimsel çalışmalarını sürdüren Akdeniz Su adlı gemide, avlama teknolojisine yönelik araştırmalar yaptıklarını kaydetti.

Deval, dört kişilik ekibin görev yaptığı geminin bu yıl çok önemli bilimsel veriye imza attığını belirterek, ekibiyle birlikte yürüttükleri araştırma çalışması sırasında, Antalya Körfezi'nde, Kuzey Atlantik'te yetişen, Latince ismi ''Farfantepenaus Aztecus'' olan Kuzey Atlantik karides türüyle karşılaştıklarını söyledi.
Bu karides türünü Akdeniz'de görmenin kendilerini hem şaşırttığını, hem de çok heyecanlandırdığını anlatan Deval, şöyle devam etti:
''Bu türün Kuzey Amerika'da yıllık 50 bin tonluk ticareti yapılıyor. Bu türün buraya kadar gelmesi enteresan. Özellikle Mersin'de tanker taşımacılığı çok. Bu karideslerin tankerlerin balans sularıyla buraya taşındığı ve uyum sağladıktan sonra populasyon oluşturduğuna ilişkin bir hipotezimiz var. Tüm Akdeniz'de sadece bizim burada bulundu. İlk tespiti de biz yaptık. Şuana kadar 13 karides tespit ettik. Cinsi olgunluğa erişen bireyler var. Böyle giderse burada yavaş yavaş yeni bir ticari tür oluşacak.''
Cengiz Deval, büyüklüğü 20-23 santimi bulan bu türün ömrünün 2-2,5 yıl olduğunu, önümüzdeki 3-5 yıl içinde ekonomik değer taşıyacak potansiyele ulaşılacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Akdeniz Su Gemisi'nde bin metreye kadar çekimler yaptıklarını da vurgulayan Doç. Dr. Deval, yapacakları çalışmaların başta balıkçılık sektörü olmak üzere çeşitli sektörlere ışık tutacağını kaydetti.
Antalya Körfezi'ndeki çalışmaların devam ettiğini belirten Deval, Akdeniz'in tür bakımından çok zengin olduğunu bildirdi.
Akdeniz'i bir ''akvaryuma'' benzeten Doç. Dr. Deval, ''Türler çok büyük popülasyon oluşturmamasına rağmen çeşitlilik çok fazla. Bilimsel çalışma için harika bir ortam. Kızıl Deniz'den her gün yeni türler geliyor'' dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini