Türkiyenin Cumhuriyet isimli ilk köyü
Kurşuni bulutların kapladığı gri bir İstanbul sabahında kameraman arkadaşım Rüzgâr Ali Özkan ve ulaştırma görevlisi Servet Küçükgedik ile Beykozun Cumhuriyet köyüne gitmek üzere yola çıkıyoruz. Kavacık üzerinden Polonezköye giden ormanlık alanda sararmış yapraklı ağaçların arasından etrafı seyredek Cumhuriyet Köyüne ulaştığımızda yağmur belli belirsiz kendini hissettiriyor. Köy meydanının güney ucunda yer alan kahvede muhtar Ali Durmuş ve 3 kuşaktan buralı turizm-işletmecisi Alaaddin Çoker bizi karşılıyor.
İstanbulda sessizliğin adresi olarak gösterilen yerlerden biri olarak gösterilen Cumhuriyet köyü kuzeyinde Öğümce, Bozhane ve Kılıçlı köyleriyle çevrili. Köyün güney tarafına ise Üsküdar düşüyor. Doğuda ise Ümraniye sınırları içinde kalan Ömerli, Alemdağ ve Taşdelen bulunuyor. Batıya döndüğünüzde sadece şöhreti sadece İstanbul değil Türkiyeye yayılmış olan Polonez Köyü var.
Köy Cumhuriyet ismini almadan önce Çavuşlu Çiftliği ismiyle biliniyor. Arazi önceleri
Hüseyin Paşaya ait iken sonradan buraları Hery Akerman adlı bir Yahudi vatandaşımız satın almış. Akkermanın daha sonra Müslüman olup Salim Bey aldığı söyleniyor. Köyün kaderi 1928 yılında değişmeye yüz tutuyor. O yıl Bulgaristandan serbest pasaportla Türkiyeye gelen Mehmet Oker, Fevzi Tunalı ve Tirenikli Mustafa ağalar beraberlerinde getirdikleri 33 aile ile beraber Akkermandan bu yeri 55 bin lira karşılığında satın alıyor. 1928 ile 1929 yılları arasında köye Rusçuktan gelen Bulgaristan Türkleri yerleşiyor. Daha çok Makedonya tipi sundurmalar ve Bağdadî şeklindei tamamıyla kendilerinin yaptıkları malzemelele inşa edilmiş ilk köy yapılarından bazıları ayakta kalabilmiş. Bu yapılardan esaslı tamir görenleri günümüzde de halen kullanılmakta.KÖYÜN İSMİNİ ATATÜRK MÜ VERDİ?Cumhuriyet Köyünde konuştuğumuz hemen herkes köyün isminin 1937de burayı ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildiğinde hemfikir. Ancak Beykoz Belediyesi tarafından ilk baskısı 1986 yılında yayımlanan "Hep İstanbul Kalan İstanbul BEYKOZ" adlı kitabın 67. sayfasındaki "Cumhuriyet Köyü" başlıklı paragrafında şu not düşülmüş:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini