Sayfalar

İzleyiciler

9 Nisan 2020 Perşembe

Covid-19’lu yaşlılar için “huzurlu ölüm protokolü”

Almanya sağlık sisteminin yetersizliğinden dolayı yaşlılarını tamamen gözden çıkardı. Covid-19’lu yaşlılar için “huzurlu ölüm protokolü” hazırlamışlar: Tedavi etmek yerine morfin gibi maddeler verip ölürken huzurlu şekilde ölmelerini sağlayacaklarmış. Cinayete parfüm sıkıyorlar.


Almanya’da ağır hastalar için “huzurlu ölüm” protokolü hazırlandı. Alman doktorlar artık, ağır durumdaki hastalarına, huzurlu şekilde ölmeleri için yoğun sakinleştirici ilaç verebilecekler.

Alman Palyatif Tıp Derneği ile Alman Pnömoloji ve Suni Solunum Derneği’nin hazırladığı ölüm protokolünde doktorlara, yaşlı Covid-19 hastalarına huzurlu şekilde ölmeleri için yoğun ve sürekli bir sakinleştirici (palyatif sedasyon) vermeleri önerildi.
Derneklerin hazırladığı tavsiye ve uygulama protokolünde, ileri yaşta solunum sıkıntısı çeken ve destek verilemeyen hastalara nasıl davranılması gerektiği yer alıyor. “Acı çekmeden, huzur içinde ölmelerine yardımcı olmak üzere” ifadelerinin yer aldığı protokolde, morfin ile birlikte etkisi yüksek sakinleştirici ilaçların kullanılması öngörülüyor.
Protokolde morfin ile birlikte midazolam, lorezepam, haloperidol gibi etkisi çok ağır olan ilaçların hangi dozda ve nasıl verilmesi gerektiği tek tek anlatılıyor.
İtalya, İspanya ve Almanya mevcut kapasiteleri ile sağlık sistemimde tıkanma yaşadı. Gerekli esnekliği sağlayamadıkları için hastalar koridorlarda yerlere yatırılarak veya hastane bahçelerine çıkartılan yataklarda tedavi edilmek zorunda kaldı.
Yaşlı nüfusun fazlalığı sebebiyle hastaların çoğunun yoğun bakım ve solunum cihazı ihtiyacı doğdu.Hastalıktan kurtulma ihtimali daha düşük olan ileri yaştaki hastalar yerine iyileşme ihtimali daha yüksek olan daha genç yaştaki hastalar solunum cihazlarına bağlandı.
Bu sıkıntının yaşandığı ülkelerden olan Almanya’da şimdi Alman Etik Konseyi de doktorlara “yeşil ışık” yaktı. Doktorlar, tıbbi kriterlere göre, kimin yaşatılıp kimin yaşatılmayacağına karar verecek.
Yoğun nefes darlığı ve boğulma korkusu, kaygı ve huzursuzluk durumlarında hastaların yaşamlarının son anında semptomların kontrolü ve huzurlu bir ölüm sağlamak amacıyla yoğun ve sürekli bir sakinleştirici (palyatif sedasyon) vermek gerekebilir.



Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri - -Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini - - facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini