Nüfus cüzdanları 2016 ile beraber yerini yavaş yavaş çipli kimlik kartlarına bırakacak. Yeni kimliklerle beraber hem görünüş olarak hem de içerik olarak yeni değişikliklerin yapılacağı çipli kimliklerle alakalı yenilikler merak ediliyor. Peki, yeni kimlik randevusu nasıl alınır? Çipli kimlik harcı ne kadar? Tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...
Bir kaç aydır gündemde olan yeni çipli kimlik kartları 14 Mart tarihinde pilot bölge olan Kırıkkale’de dağıtılmaya başlandı. Yeni kimlik kartları tek renk ve genellikle turkuvaz ağırlıklı olarak
tasarlanırken, yeni kimliklerin 3 sene içerisinde tüm vatandaşlara dağıtılacak.
YENİ KİMLİK RANDEVUSU NASIL ALINIR?
Yeni kimlik almak isteyen vatandaşlar yurt içinde İlçe Nüfus Müdürlüklerinden yurt dışında ise dış temsilciliklerden çipli kimlik alabilirler. Yeni kimlik almak için şahsen başvuru yapılabildiği gibi zaman kaybı yaşamak istemeyen vatandaşlar ALO 199 hattından randevu alarak kimlik başvurularını yapabilirler.
YENİ KİMLİK KARTLARI İLE GELECEK YENİLİKLER
Avrupa Birliği’ne uyum ve vizesiz Avrupa Birliği ülkelerine seyahat edebilmek için yeni kimlik kartlarının değişim süreci yakın bir zamanda başlayacak gibi duruyor. 1976 yılından itibaren kullanılan nüfus cüzdanları artık yerini akıllı çipli kimlik kartlarına bırakacak. Peki yeni kimliklerde neler değişecek?
-Yeni kimlikler erkek ve kadın için renk ayrımı olmaksızın tek tip renkte olacak.
-Geçerlilik süresi 10 yıl olacak.
-Kısmen pasaport yerine geçecek.
-Yeni kimliklerde din bilgisi herkeste bulunmayacak, isteğe bağlı olarak kimlik kartının üzerinde bulunan akıllı çipe işlenebilecek.
-Artık ‘nüfus cüzdanı’ değil ‘kimlik kartı’ ibaresi kullanılacak.
-Yeni kimlik kartları 8 farklı güvenlik yöntemi ile sahtecilikten korunacak. Damar ve parmak izi, avuç içi gibi kişiye özel yöntemler kullanılacak.
-Çipli kimlik kartı üzerinde ad, soyad, anne-baba adı, doğum yeri, cinsiyet gibi özel bilgilerin yanı sıra geçerlilik tarihi de bulunacak.
-Şimdiki nüfus cüzdanlarının arka bölümünde yer alan bilgiler yeni kimlik kartının üzerinde bulunan çipe aktarılacak.
YENİ KİMLİK KARTI ÜCRETİ NE KADAR?
İlk dağıtılmaya başlandığı andan belirlenen tarihe kadar yeni kimlikler için ‘değerli kağıt bedeli’ adı altında 15 TL gibi bir ödeme yapılacak.
Sonrasında değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartları için 15 TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartları içinse 30 TL ödenecek.
YENİ KİMLİK KARTLARI İLE E-DEVLET SİSTEMİNE GİRİŞ YAPILABİLECEK
T.C Kimlik Kartı, yakin gelecekte kanuni olarak nüfus cüzdanı yerine geçerek, vatandaşlık kartı olarak kullanılacaktır. Böylelikle artık Türkiye’de yaşayan kişiler T.C. Kimlik Kartı ile de e-Devlet kapısı sistemine giriş yapabilecekler. T.C. Kimlik Kartı ile giriş yapabilmeniz için iki yöntem bulunmaktadır.
Standart Kart Okuyucu ile giriş: T.C Kimlik Kartı ve PIN ile giriş yapabilirsiniz. Bilgisayarınızda standart kart okuyucunun sürücüsü ve AKIS sürücüsü kurulu olmalıdır.
Kart Erişim Cihazı ile giriş: Sahip olduğunuz bir KEC ile www.turkiye.gov.tr'nin belirleyeceği politika ile giriş yapabilirsiniz. Giriş, ilk etapta Kart, PIN ve Parmak İzi üçlüsü kullanılarak yapılacaktır. Bu yöntem standart kart okuyucuya göre çok daha güvenli bir giriş yöntemidir. Bilgisayarınızda KEC Sürücüsü ve OYA kurulu olmalıdır.
Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri - - - - facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini