Sayfalar

İzleyiciler

23 Ekim 2015 Cuma

E-ticaret ödemeleri artık yasal koruma altında

Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para kuruluşlarını düzenleyen 6493 sayılı kanunun 27 Haziran 2015 itibariyle uygulamaya alınan yeni yönetmeliği "lisanslama" yoluyla elektronik para ve yeni ödeme sistemlerini kullanan firma ya da tüketicilerinin güvenliğini kontrol altına alıyor.
Bugünlerde, “elektronik para” ve “yeni nesil ödeme sistemleri” elektronik ticaret ortamlarının en popüler konularından birisi haline geldi. Artık sadece bankaların ödeme sistemlerini değil, farklı sistemleri de kullanabiliyoruz. Ama ya güvenlik?
Yani “elektronik para” satın aldığınızda ya da bir yere ödeme yaptığınızda acaba paranız, ödemeniz ve daha da önemlisi bilgileriniz güvenlik altında mı?
İnternet teknolojilerinin tetiklediği yeni ödeme sistemleri ve elektronik para konusunda
“güvenli işlem” yapmaya dikkat etmek gerekiyor. Peki güvenli işlem yaptığımızı nasıl anlayacağız?
27 Haziran 2015 itibariyle uygulamaya alınan yeni yönetmelik “lisanslama” yoluyla işte bunu sağlıyor.
6493 Sayılı Kanun Tüketicilerin Güvenliği için Çıkarıldı
Kanunun ne getirdiğini Turk Elektronik Para A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Emin Can Yılmaz şöyle anlatıyor : “Bu kanunun getirdiği özelliklerden en önemlisi Türk Tüketicilerini elektronik para ve ödeme sistemlerine karşı “koruma altına alıyor” olması. Bunu da, çeşitli şartlar koyarak ve bu şartları yerine getiren firmaların “lisans” almasını sağlayarak yerine getiriyor.
Yani güvenli işlem yapabileceğiniz Elektronik Finans Kuruluşlarını “lisans” ile işaretliyor.” Tüketicilerinin güvenliğini düşünen e-ticaret firmalarına düşen ise, Türkiye’de lisans almış bir firmanın ödeme sistemlerini kullanmak.”
Bugün ilerleyen teknoloji sayesinde, banka kredi kartları dışında 150’ye yakın yeni ödeme sistemi bulunuyor. Bu sistemlerin pek çoğunu ülkemize çok uluslu firmalar getirdi. 6493 sayılı kanunla bu firmaların lisans alması zorunlu hale getirilerek bu sistemler üzerinden yapılan işlemlere devlet garantisi sağlanmış oldu. Ancak getirilen düzenlemeler tabi ki bazı firmalara ağır gelebiliyor.
Örneğin, yönetmeliğin getirdiği “sunucular Türkiye’de olacak” şartının değişmesi konusunda büyük bir baskı var ve de bu firmaların tüketici haklarının korunması için oluşturulan “koruma hesapları”nı kullanmaya pek de gönüllü olmadıkları görülüyor.
Lisans Almayan Firmaların Ödeme Sistemleri Güvensiz mi?
Bugün ilerleyen teknoloji sayesinde, banka kredi kartları dışında 150’ye yakın yeni ödeme sistemi bulunuyor. Bu sistemlerin pek çoğunu ülkemize çok uluslu firmalar getirdi. 6493 sayılı kanunla bu firmaların lisans alması zorunlu hale getirilerek bu sistemler üzerinden yapılan işlemlere devlet garantisi sağlanmış oldu. Ancak bu firmaların lisans almak yerine, mecliste koşulları gevşetmek için lobi yapmaya çalıştıkları görülüyor.
Örneğin, yönetmeliğin getirdiği “sunucular Türkiye’de olacak” şartı konusunda büyük bir baskı var ve de bu firmaların tüketici haklarının korunması için oluşturulan “koruma hesapları”nı kullanmaya pek de gönüllü olmadıkları görülüyor.
Tüketicilerin Elektronik Para ve Ödeme İşlemlerinde Lisansı Olan Firmaları Tercih Etmesi Doğrudur.
6493 sayılı kanunun tüketicilere ne gibi güvenlik olanakları sunduğu konusunda da Turk Elektronik Para A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Emin Can Yılmaz “6493 sayılı kanun yerinde bir uygulama ile Türk tüketicilerini korumaya yönelik olarak, yapılan işlemlerin Türkiye’de kurulu olan sunucular üzerinde yapılmasını zorunlu kılıyor. Bildiğiniz gibi, bankaların da işlemlerini yurtiçindeki sunucularda yapması şartı bulunuyor” dedi.
Yılmaz, bunun sıkıntılı işlemlerde, tüketicinin hukuk yoluna başvurması durumunda, sorununu daha rahat ve hızlı çözmesi anlamına geleceğini belirtti ve “Elektronik Para ya da ödeme işlemi yapan, e-ticaret üzerinden alışveriş yapan tüketicilerin, mutlaka Turk Elektronik Para A.Ş. gibi lisans almış bir firmayı tercih etmesini tavsiye ediyoruz. Bu kendi güvenlikleri açısından önemli” dedi.


Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri - - - - facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini