Sayfalar

İzleyiciler

27 Şubat 2015 Cuma

İtalyan cerrah: İki yıl içinde tam vücut nakli yapılabilir


Sergio Canavero adlı İtalyan cerrah, iki yıla kadar tam vücut nakli operasyonu yapmanın mümkün hale geleceğini söyledi.
Haber görseliSergio Canavero, yaşayan bir insanın başını, bir donörden alınacak vücuda nakletmeyi planlıyor.
Bilim dergisi New Scientist'e konuşan Canavero, projesini bu Haziran'da ABD'nin Maryland eyaletindeki bir kongrede duyurmayı ve ameliyatı gerçekleştirecek cerrah ekibini oluşturmayı umuyor.
Canavero, yıllardır tıbbın tüm vücut naklini yapabilecek aşamaya geldiğini savunuyor.
Ancak birçok doktor, projeye şüphe ve endişeyle bakıyor ve bunun mümkün olmayacağını
savunuyor.
Tam vücut nakli operasyonlarının ölümcül hastalıkları olan kişilerin ömrünü uzatacağını belirten Sergio Canavero, "Eğer toplum istemezse bu ameliyatı yapmayacağım. Ama ABD ya da Avrupa'daki insanların istememesi, bunun başka yerde yapılamayacağı anlamına gelmiyor. Doğru olanı yapmaya çalışıyorum. Ama Ay'a gitmeden önce insanların arkanızdan geleceğinden emin olmalısınız" dedi.
Yaşayan bir insanın başını gövdesinden ayırmayla ilgili teknik zorlukların dışında, bunun bir ölünün vücuduyla birleştirilmesi, yeni 'insanın' canlandırılması, beynin hiç tanımadığı binlerce omurilik sinirine alışması ve etik boyut gibi sorunlar söz konusu.
Tıbbi etik kurullarının naklin başarılı olup olmayacağını görmek için maymunlar üzerinde denemelere izin vereceğine de ihtimal verilmiyor.

İlk baş nakli
İlk baş nakli denemesi 1954'te Sovyet cerrah Vladimir Demikhov tarafından yapıldı. Minik bir köpeğin başı ve ön bacakları, daha büyük bir köpeğin gövdesinin arka kısmına nakledildi. Demikhov daha sonra yine köpekler üzerinde benzer operasyonlar yaptı ancak hayvanlar iki ile altı gün arasında yaşadı.
Bir kafanın başka kafayla değiştirildiği ilk başarılı nakil operasyonu ise 1970'te ABD'nin Ohio eyaletinde gerçekleştirildi.
Case Western Reserve Üniversitesi'nden Robert White başkanlığındaki bir ekip, bir maymunun başını başka bir maymuna nakletti. Ancak doktorlar omurilikleri birleştirmedi. Bu yüzden vücudunu oynatamayan maymun yapay solunumla yaşatıldı.
Bağışıklık sisteminin başı reddetmesi üzerine maymun dokuz gün sonra öldü. White'ın denemelerini uzun bir sessizlik dönemi izledi.
Geçen yıl Çin'de Harbin Tıp Fakültesi uzmanları fareler üzerinde başarılı deneyler gerçekleştirdiklerini, bu yöntemin geliştirilmesiyle milyonlarca insanın hayatının kurtulabileceğini açıkladılar.

Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri - - - - facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini