Sayfalar

İzleyiciler

3 Ocak 2015 Cumartesi

Kahkaha atma stres hormonunu azaltıyor.


Loma Linda Üniversitesi tarafından gercekleşen araştırma gülmenin, stres hormonu kortizolün beyin üzerindeki zararlı etkisini azaltabileceğini, böylece hafıza kaybının önüne geçebileceğini ortaya çıkardı. Okan Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, Dr. Gurinder Singh Bains tarafından yönetilmektde olan araştırma ile bilhassa yaşlanmaya bağlı hafıza kaybı için kahkahanın iyi bir “ilaç” olduğunun vurgulandığını ifade etti .
Bu alanda gercekleşen başka araştırmaların da gülmenin, kahkaha atmanın ve mizahın adama iyi geldiğini kanıtladığını söyleyen Şenbursa bunları aktardı: “Fazla stresin sağlığı olumsuz etkilediği
bilinen bir gerçek. Medical News Today’de yayınlanan bir çalışma stresin alerjileri daha da kötüleştirebileceğini diyor . Diğer çalışmalar ise stresin beyni mental hastalıklara karşı duyarlı yaptığını gösteriyor.
Geçmiş araştırmalar stresin ileri yaştaki kişilerde hafızayı kötüleştirdiği ve öğrenmeyi zorlaştırdığını ortaya koymuştu. Nedeni ise, stresin beyin hücrelerine ziyan veren kortizol üretimini artırması.
Araştırmacılar, kahkahanın stresi azalttığı bilindiğinden bu yana mizahın kortizolü azaltabileceğini kanıtlamak istiyordu.
Bu gayesiyle , diyabeti olan ileri yaştakiler ve sağlıklı olan ileri yaştakilerden oluşan iki gruba, görsel tanımlamayı, öğrenme yeteneğini ve hafızayı ölçen teste girmeden evvel 20 dakika gülünç video seyrettirildi. İleri yaştaki üçüncü grup ise bu teste videoları izlemeden girdi. Testten evvel gülünç video seyredenlerde kortizol seviyesinin, seyretmeyenlere göre daha düşük olduğu bulundu. Diyabeti olan grupta kortizol seviyesi düştü ve hafızada ilerleme gerçekleşti.”
Testten evvel gülünç video seyredenlerde kortizol seviyesinin, seyretmeyenlere göre daha düşük olduğu bulundu. Diyabeti olan grupta kortizol seviyesi düştü ve hafızada ilerleme gerçekleşti.”
Dr. Şenbursa, araştırma sonunda, stresi az olan insanların daha iyi hafızaya sahip olduklarının ve mizahın stresi azaltmada anahtar rol oynadığının görüldüğünü vurguladı.
Dr. Şenbursa’nın verdiği verilere göre, mizah, beynin hafıza bölümü olan hippocapmustaki nöronlara ziyan veren kortizol gibi hormonları azaltıp kan basıncını düşürüyor ve kan akışını artırarak iyilik hali sağlıyor. Kahkaha atmak ve mizah, keyif ve mükafat hissi veren endorfin ve dopamin salınımını artırıyor.
Öğrenme yeteneği ve arka çağırma gibi kognitif komponentler yaşlandıkça daha zorlu hale geliyor. Akıl, gövde ve ruh birliği yaşam kalitesini artırmada ileri yaştakiler için çok fazla daha önemli. Dr. Şenbursa, bu nedenle yaşa bağlı hafıza bozuklukları olanların bile eğlenceli ve yararlı mizah terapilerini programlarına ekleyebileceklerini diyor .
Ayrıca kahkaha hafızayı artıran bir seçenek değil. Medical News Today’deki bir çalışma yeşil çayın, Johns Hopkins Üniversitesi’nde gercekleşen bir çalışma ise kafeinin hafızayı güçlendirdiğini gösteriyor.



Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri - - - - facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini