Sayfalar

İzleyiciler

21 Mayıs 2014 Çarşamba

Büyük Çerkes Sürgünü


Çerkes Sürgünü 150 Yıllık Bitmeyen Acı

Büyük Çerkes Sürgünü 150 yıl önce bugün yaşanmıştı. 21 Mayıs 1864 yılında meydana gelen büyük acı hala dinmedi. Çerkesler bu acı günü etkinliklerle yad edecek. Büyük Çerkes sürgününde neler yaşanmıştı, Çerkesler nereden sürüldü, Çerkes sürgünü sebepleri, Çerkes sürgününde neler yaşandı, Çerkes sürgünü nasıl hatırlanacak? 

 Büyük Çerkes Sürgünü 150 yıl önce bugün yaşanmıştı. 21 Mayıs 1864 yılında meydana gelen büyük acı hala dinmedi. Çerkesler bu acı günü etkinliklerle yad edecek. Büyük Çerkes sürgününde neler yaşanmıştı, Çerkesler nereden sürüldü, Çerkes sürgünü sebepleri, Çerkes sürgününde neler yaşandı,
Çerkes sürgünü nasıl hatırlanacak?  Bugün Büyük Çerkes Sürgünü'nün yıldönümü. Bugün Çerkesler tarafından anılacak. Bugün 21 Mayıs 2014 ve Büyük Çerkes Sürgünü'nün yıldönümü. 150 yıl önce gerçekleşen sürgün, Çerkesler tarafından çeşitli etkinliklerle anılacak. 21 Mayıs 1864'de Soçi yakınlarında Çerkeslerin yenilgisiyle sonuçlanan savaşın ardından, Çarlık Rusyasının Kafkasya'yı işgal etmesiyle sürgün politikası da başlamıştı. Resmi olmayan rakamlara göre 1 buçuk milyona yakın Çerkes, sürgüne tabi tutulurken yol şartları, salgın hastalıklar ve açlık gibi nedenlerden dolayı 400 ila 500 bin Çerkes hayatını kaybetti. Çerkeslerin anavatanları Kafkasya'dan sürülmelerinin üzerinden tam 150 yıl geçti. Yaklaşık 1 buçuk milyon Çerkes, ana vatanlarına dönebilmek için Rusya'nın kendilerinden özür dileyerek haklarını iade etmesini istiyor.


Ortaköy’deki Feriye Lokantası Hamdi Saver Salonu 23-29 Mayıs 2014 tarihleri arasında özel bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yapacak. Çerkes soykırımı ve sürgününün 150. yıldönümünde Kafkasya, sanatçı Serina Haratoka Tara’nın objektifinden yeniden hayat bulacak. Fotoğrafçının ilk kişisel sergisi olan “Kabardey-Balkar ve Çerkesler” sergisi, doğası ve insanıyla, sokakları, dansları, müzikleri, yemekleri, kıyafetleri ve güzellikleriyle Kafkasya’da Kabardey boyunun anavatanı olan Kabardey-Balkar Özerk Cumhuriyeti’ni gözler önüne seriyor.

Çerkeslerin Kafkasya’daki bilinen tarihleri M.Ö. 3500 yıllarına kadar uzanıyor. 1800’lü yılların ortasında artan Rus baskısı sebebiyle Çerkesler iki seçenekle karşı karşıya kalıyor: Ya Sibirya’ya ya da Anadolu’ya göç etmek…

Birçok Çerkes ve Abhaz ailesi yaklaşık 5 bin yıldır yaşadıkları yüce dağlardan ve topraklardan sürgün ediliyor. Mallarını, mülklerini ve vatanlarını geride bırakmanın acısına, yolculuk sırasında binlerce gencin, yaşlının ve çocuğun kaybının derin acısı eklenince, Anadolu’ya unutulmaz bir hüzünle ulaşıyorlar; hep içlerinde geri dönebilme arzusuyla…

Çerkeslerin Kabardey boyuna mensup bir ailenin en küçük ferdi olarak 1979 yılında İstanbul’da dünyaya gelen fotoğraf sanatçısı Serina Haratoka Tara, Çerkeslere görmedikleri anavatanı tanıtmak, Çerkes olmayanlara da hem sürgünü hem Çerkes kültürünü anlatmak adına bir sergi açmayı kendine görev bildiğini söylüyor. Serginin küratörlüğü ise Çağla Cabaoğlu’na ait.

Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri - - - - facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini