-
Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri----------- -- Teknoloji İnternet ve Bilim Haberleri
İzleyiciler
22 Nisan 2014 Salı
Twitter'n vergilendirilmesi için Türkiye'de ofis açması konusu..
Ofis ve içerik tartışmalarının odağında bulunan Twitter'ın ofis açtığı ülkelerle ilgili ve Türkiye'ye neden gelmediğine yönelik çok çarpıcı bir tablo oluştu...
Twitter üzerinden yapılan tartışmalar ve açıklamalar devam ederken geçtiğimiz günlerde Twitter yetkilileri sürpriz bir toplantı gerçekleştirmek üzere Ankara'ya geldi.
İlgili Bakan ve bürokratların katıldığı toplantıdan; Twitter yetkililerinin Türkiye'de ofis açılması konusuna sıcak bakmadığına yönelik görüş çıkarken, zararlı ve
mahkeme kararına konu içeriklerle ilgili ise farklı bir uygulama gündeme getirildi.
İÇERİĞE BUZ, OFİSE AVUKAT ÖNERİSİ
Sürpriz toplantıda Türkiyede ofis açılmasıyla ilgili hemen karar veremeyeceklerini, merkez ofislerinde yapacakları değerlendirmelerden sonra tekrar biraya gelebileceklerini beyan eden Twitter yetkililerinin ilk etapta ofisten ziyade İstanbul'da kendilerini temsilen bir avukatın bulunması yönünde öneri sunduğu belirtildi. Zararlı ve mahkeme kararına konu içeriklerle ilgili 'buzlanarak' etkisizleştirilmesi formülünün konuşulduğu toplantı da karşılıklı iki tarafın da bu formül üzerinde mutabık kaldığı öğrenildi.
TWİTTER İÇİN BİR İLK
Yapılan kritik toplantıdan çıkan ilk notlar bu yöndeyken Türkiye ise ofis konusunda ısrarını sürdürmeye devam ediyor. Hükümet Twitter'ın Türkiye'de ofis açmaması halinde bir ilki uygulamaya hazırlanıyor. Twitter'a reklam veren şirketlerin KDV'si yüzde 18 yerine yüzde 36 üzerinden hesaplanacak. Böylelikle Twitter'dan tahsil edilemeyen vergi de reklam veren şirketlerden kesilmiş olacak.
Peki onca çağrı ve gözdağına rağmen Twitter Türkiye'de ofis açmamak için neden direniyor? İşte Twitterla ilgili bu soruya cevap oluşturacak ve bu zamana kadar pek dillendirilmeyen bazı çarpıcı detaylar...
13 ÜLKEDE TOPLAM 26 OFİS
Dünyanın Çin hariç internet erişiminin sağlanabildiği hemen hemen her ülkesinde toplam 250 milyon aktif kullanıcı ile faaliyet gösteren Twitter'ın sadece ama sadece 13 ülkede ofisi bulunuyor. Twitter hesaplarının yüzde 77'sinin ABD dışında olmasına rağmen ofislerin 1'i merkez olmak üzere 11 Amerika'da bulunuyor.
Diğer ofisler ise çoğu Avrupa'da olmak üzere sırasıyla Hollanda (Amsterdam), Almanya (Berlin), İrlanda (Dublin), İngiltere (Londra), Fransa ( Paris), İspanya (Madrid), Brezilya (Rio de Janeiro - São Paulo), Singapur, Avustralya (Sidney), Güney Kore (Seul), Japonya (Tokyo) ve Kanada'da(Toronto, Vancouver) yer alıyor.
TÜRKİYE'DEKİ KULLANICININ YARISI KADAR NÜFUSA OFİS!
Türkiye'de ofis açmamak için kılı kırk yaran Twitter'ın Türkiye'de ise 12 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor. Böylesine ciddi bir kullanıcı kitlesine sahip olduğu ülkeye ofis açmayan Twitter'ın ofis açtığı ülkelere bakıldığında çok çarpıcı bir tablo ortaya çıkıyor. Ortadoğu ve Afrika'da tek bir ofisi dahi bulunmayan Twitter'ın öte taraftan açtığı ofislerinin bulunduğu birçok ülkenin ''nüfusu'' Türkiye'deki kullanıcı sayısının neredeyse yarısına bile denk gelmiyor. (Singapur: 5 milyon 312 bin, İrlanda: 5 milyon 589 bin)
AYLIK ORTALAMA 15 BİN DOLAR MAAŞ + ÖDÜL
Günde ortalama 500 milyon mesajın atıldığı dev platformun dünya genelindeki 26 ofisinde toplam 2 bin 700 personeli bulunuyor. Personellerin yüzde 50'sinin mühendis kadrosundan oluştuğu ofislerde ortalama 50 ile 100 arasında kişi istihdam ediliyor. Twitter yönetimi personeline maaş noktasında da çok cömert davranıyor. Mühendislerine ortalama aylık 15 bin dolar maaş veren kurum ek ödeme ve ödüllerle bu parayı 30 bin dolara kadar çıkartabiliyor.
GELİRİNİN 10'DA 1'İ TÜRKİYE'DEN
Ofisi bulunmadığı halde 5 yıldır faaliyet gösteren ve kullanıcı sayısının her geçen gün arttıran Twitter, Türkiye'den çok ciddi bir reklam geliri de elde ediyor. 2013 yılında 400 milyon doların üzerinde ciro yapan şirketin bu kazancının 35 milyon doları yani neredeyse 10/1'i Türkiye'ye ait. 2014 için 600 milyon dolara yakın bir ciro bekleyen şirketinTürkiye'den elde ettiği gelirin de 50 milyon dolara yaklaşması bekliyor. Bu da ortalama net kar olarak 100 milyon TL kazanç anlamına geliyor.
OFİS AÇILIRSA YILLIK 20 MİLYON TL VERGİ ALINACAK
12 milyon kullanıcı sayısı ve aylık ortalama 100 milyon TL'lik karlı bir pastadan hiçbir şekilde fedakarlık etmek istemeyen Twitter'ın Türkiye'de ofis açması halinde ise kazancının yüzde 20'si kurumlar vergisi adı altında kesintiye uğrayacak. Bu da 100 milyon TL'de 20 milyon TL'nin devletin kasasına gireceği anlamına geliyor. Bunun yanı sıra gider tablosuna açılacak ofisin maliyeti ve ortalama 50 ile 100 personelin maaşı da eklenecek. Tüm bu maliyetler göz önünde bulundurulduğunda Twitter'ın Türkiye'den elde ettiği yıllık geliri neredeyse yarı yarıya azalmış olacak.
KÖKTEN ÇÖZECEK FORMÜL GELİŞTİRİLİYOR
Twitter'n vergilendirilmesi için Türkiye'de ofis açması gerektiğini söyleyen Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan üst düzey bir isim, Twitter noktasında şirketin Amerika menşeli olduğu için kurumlar açısından ülkeler arasında yapılan ikili anlaşmalara bakılması gerektiğini ifade ederek, "internet üzerinden vergilendirme tüm dünyada bir problem. Sadece Türkiye'ye özgü bir sorun değil. Bu yönde internet üzerinden elde edilen gelirlerin nasıl vergilendirileceğine dair bir tartışma ve çalışma sürüyor. İnşallah en kısa zamanda bu sorunu kökten çözecek formül geliştirilecek.'' diye konuştu.
Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri - - - - facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini