Sayfalar

İzleyiciler

27 Ocak 2014 Pazartesi

Van Gölü'nün baştacı: İnci kefali

 Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunu yaşam alanı olarak seçen inci kefali, yaklaşık 2 bin ailenin geçim kaynağı olmayı sürdürüyor. Kentin ekonomisine ciddi katkı sağlayan inci kefali, yüzleri güldürmesiyle balıkçıların, ender bulunma özelliğiyle de Van Gölü'nün baştacı


 İlkbahar'da yumurtalarını tatlı su kaynaklarına bırakmak için akarsulara göç eden inci kefali, kış aylarında balıkçıların ağlarını şenlendiriyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, yaptığı açıklamada, Van Gölü'nde 165 balıkçı teknesinin yüzdüğünü, her teknede de 4 kişinin çalıştığını söyledi.

Kentte yaklaşık 2 bin ailenin inci kefali üzerinden geçimini sağladığını belirten Sarı, ailelerle birlikte 14-15 bin nüfusun inci kefalinden faydalandığını ifade etti.

Sarı, balıkçılıktan 10 milyon dolarlık ciro sağlandığına dikkati çekerek, "Profesyonel avcılığı geliştirdiğimizde 10 milyon dolarlık ciro 20-30 milyon dolara çıkabilir. Tüm Türkiye'de yıllara göre göllerden, barajlardan, çaylardan, nehirlerden avlanan balık 40-50 bin ton arasında değişir. İnci kefali tek başına 10 bin ton. Tüm Türkiye iç su balıkları bir tarafa inci kefali bir tarafa. Dolayısıyla diğer göllerle kıyaslanmayacak şekilde bir değer söz konusu" dedi.

Profesyonel balıkçılığı geliştirme çabası

Sarı, yıllardır üreme zamanında yapılan yanlış avcılığı önlemeye, profesyonel balıkçılığı geliştirmeye çalıştıklarını bildirerek, bir taraftan biyolojik çeşitlilik ürünü olan türü korurken, diğer taraftan insanların geçimini sağlayan balığın sürdürülebilir bir geçim kaynağı olarak devamlılığını sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Uzaktan algılama merkezi sayesinde günlük balık sürülerini takip ederek, balıkçılığın sürdürülebilir hale gelmesi için balıkçılara rehberlik yapmaya çalıştıklarını anlatan Sarı, Van Gölü'nün çok özel bir ekosistem olduğunu, inci kefalinin de bu sistemde çok özel bir tür olduğunu dile getirdi.

İnci kefalinin tam zamanı

Sarı, inci kefali yemenin tam zamanı olduğunu ve vatandaşlara bol bol inci kefali yemelerini tavsiye ederek, şöyle konuştu:

"Üreme zamanı balık avlamasınlar, tutmasınlar. Şimdi balığı avlasınlar, yesinler. İnci kefali orijinalinde bir tatlı su balığı ve endemik bir tür. Dünyada buranın dışında başka hiçbir yerde bulunmuyor. Başka bir tür balığı da getirip Van Gölü'nde yaşatamıyoruz. Dolayısıyla Van Gölü ile inci kefali birbirinin ayrılmaz parçası. Onu koruyalım ki bölgedeki insanların ekmeğini, aşını, geçimini korumuş olalım. Gölün çevresi insanlara yurt olduğu günden beri inci kefali insanların geçim kaynağı içindeydi. Urartu'da, Asur'da, Selçuklu'da, İlhanlı'da, Osmanlı'da var oldu. Şimdi biz Türkiye Cumhuriyeti olarak bu balıktan yararlanıyoruz. Arzu ediyoruz ki insanlık nasıl bu balıktan geçmişte yararlandıysa bundan sonra da çocuklarımız, torunlarımız yararlanmaya devam etsin."

Van Gölü'nde araştırma teknesi

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da göldeki zemin araştırmaları için üniversite olarak bir tekne tahsis ettiklerine değinerek, teknenin "Van Gölü Mercanları" adı altında yürütülen çalışmada kullanıldığını söyledi.

Battal, "Teknemiz sadece bir alanda yapılacak araştırmalarda çalışmayacak. Çok yönlü araştırmalarda kullanılacak bir tekne şeklini aldı" dedi.

Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri - - - - facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini