Sayfalar

İzleyiciler

19 Ocak 2014 Pazar

Türkiye yılda 600 bin ton elektronik çöp üretiyor.


En son çıkan teknolojilere kavuşma telaşı, eski cihazları unutturuyor. Akıllı telefondan televizyona kadar birçok elektronik ürün kullanılmamak üzere evlerin köşesine atılıyor.

e-atık,e-çöp,elektronik,çöp,televizyon,tablet,telefon,bilgisayarCep telefonu, televizyonu, bilgisayarı ve tableti derken teknoloji ürünlerini hızla değiştiriyoruz. Hemen hemen hergün en son teknolojilerle yeni bir cihaz kullanıcılarla buluşuyor. Kullanıcıları yeni bir model satın alma telaşı sararken, gerideyse yüzbinlerce tonluk bir ‘e-çöp’ kalıyor. Exitcom
Recycling verilerine göre Türkiye’de yaklaşık yılda 600 bin ton elektronik çöp üretiliyor. Başka bir deyişle kişi başı ortalama yılda yaklaşık 8 kilo elektronik çöp üretiyoruz. Bu rakamdan en yüksek payı ise yüzde 25’er oranla televizyonlar ve buzdolapları alıyor. Bu elektronik cihazları cep telefonları, bilgisayarlar ve tabletler izliyor. Çok göze batmayan elektronik atıklardan biri de ADSL modemler ve uydu alıcılar. Hemen hemen her 2 yılda bir yenilenen aboneliklerle beraber şirketlerin verdikleri bu cihazlar, yıllık bin tondan fazla e-çöp oluşturuyor. En son teknolojilerle donatılmış ürünlerini alarak evlerimizin bir köşesine attığımız cihazları bir araya getirdik.
BİLGİSAYAR
Yıllık çöp miktarı: 4 bin ton
Bilgisayarların cep telefonlarına göre daha fazla kullanım ömrü olsa da yenisi alındıktan sonra bir kenara atılıyor. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarları geri dönüşümde kullanmak mümkün.
TABLET
Yıllık çöp miktarı: 2 bin ton
Yaklaşık 3 yıl önce hayatımıza giren tabletler hatırı sayılır bir atık miktarı yaratıyor. Ekran çözünürlüğü, işlemci hızı ve kapasitesi gibi hızla gelişen özellikler, tablet bilgisayarlar hızla değiştirilmesi sağlıyor.
UYDU ALICILARI
Yıllık çöp miktarı: 1.2 bin ton
TV’lere yayın sağlayan uydu alıcıları e-çöp olan diğer bir ürün grubu. Kontratı biten veya kendi uydu alıcısını kurmak isteyenler, kullandıkları cihazları bir köşeye atıyor.
MODEM
Yıllık çöp miktarı: 300 ton
İnternet servis sağlayıcılarıyla imzalanan kontratlar, kullanıcıların her iki yılda bir modem eskitmesini sağlıyor. Yeni alınan modemler eskisinin yerini alıyor. Eskisi ise bir köşeye atılıyor.
TELEVİZYONLAR
Yıllık çöp miktarı: 150 bin ton
En sık değiştirilen teknoloji ürünlerinin başında TV’ler geliyor. Tüplüsü, LED’lisi, üç boyutlusu derken evler TV mezarlığına dönüşüyor. Kullanılmayan TV’ler ise evlerin bir köşesine atılıyor.
CEP TELEFONLARI
Yıllık çöp miktarı: 5 bin ton
Türkiye’de ortalama bir kişi her yıl telefon değiştiriyor. İçinde değerli metallerin de bulunduğu cep telefonlarının geri dönüşüme verilmesi ise en mantıklı yollardan biri.

Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini