Sayfalar

İzleyiciler

19 Aralık 2013 Perşembe

Gaia, Samanyolu'nun sırlarını çözmek üzere uzaya fırlatıldı.

 Avrupa Uzay Ajansı, Samanyolu galaksisinin haritasını çıkarmak üzere ‘Gaia’ adlı uyduyu, uzaya fırlattı. Uydu, ajansın Fransız Guyanası'ndaki merkezinden fırlatıldı.


Gaia,uzay,uydu,Samanyolu,galaksi,evren,İsmini Yunan mitolojisinden alan Gaia, yeryüzünü simgileyen ana tanrıça anlamına geliyor. Mitolojide Gaia'nın yeryüzünün ve tüm evrenin yaratıcısı 'toprak ana' olduğuna inanılıyor.
AUA tarafından fırlatılan Gaia da mitolojideki anlamına uygun şekilde astronomi tarihi için büyük bir projeye imza atacak. Bu proje, Gaia'nın üzerinde bulunan çok güçlü tarayıcılar sayesinde yaklaşık bir milyar yıldızın gözlenerek 3 boyutlu haritalarının çıkarılması.
Astronomlara göre Gaia bu projenin sonunda
Samanyolu'nun haritasının çıkarılması noktasında bir sıçrama yaratmış olacak. Bu çalışmayla aynı zamanda tarihte ilk kez Samanyolu galaksisinin merkezindeki yıldızların yapıları ve hızları gözlemlenmiş olacak.
Astrofizikçi Laurent Chemin, Gaia projesi için "Güneş'e en yakın noktaları gözlemleyebilmek ve buradaki sarmal yapının büyüklüğünü belirlemek gerekiyor. Bu uydu yardımıyla Samanyolu galaksisinin sarmal yapısının büyüklüğünü ölçebileceğiz ve en uzak uç noktasının pozisyonunu belirleyebileceğiz" diye konuştu.

Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini