Sayfalar

İzleyiciler

5 Kasım 2011 Cumartesi

'Beyaz altın' tarlada kaldı

Türkiye'nin pamuk üretiminin yaklaşık üçte birinin karşılandığı GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa'da yaklaşık 2 milyon dönümlük alana ekili pamuğun yarısı hala toplanamadı.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Abdullah Melik, 2011 yılında yaklaşık 2 milyon dönümlük (200 bin hektar) alanda pamuk ekimi yapıldığını ifade etti. Kış ayına girilmesine rağmen pamuğun yüzde 50'sine yakın bir bölümünün hala toplanamadığını aktaran Melik, bu durumun ilk baharda mevsim şartlarının ekim yapmaya müsait olmamasından kaynaklandığını belirtti.
Söz konusu dönemde etkili olan yağışların pamuk ekim tarihlerini yaklaşık 1 ay geciktirdiğini anlatan Melik, şöyle devam etti: ''Pamuk hasat döneminde ciddi bir iş gücü gerekiyor. Buna karşılık bölgede bulunan pamuk toplama makineleri yetersiz kalıyor. Tarım sektöründe çalışan işçiler ise başka yörelere gidiyor. Tarlada hasat edilmeyi bekleyen ürün için üreticiler kaygılı var. Bölgede yaklaşık 120 pamuk toplama makinesi var. Bunlar ancak hava şartları müsait olursa çalışabiliyor. Bir makine sezon boyunca yaklaşık 2 bin 500-3 bin dönüm alanda pamuk toplayabiliyor. Yani 120 makine sadece 600 bin dekarda pamuk toplayabiliyor. Geriye kalan 1 milyon 400 bin dekar alanın elle toplanması gerekiyor. Ciddi anlamda işçi sıkıntısı baş göstermiş durumda. Çünkü yörede yaşayan insanlar pamuk hasadından önce İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerine gidip mevsimlik işçi olarak çalışıyor. Dolayısıyla pamuk hasadında bir gecikme oldu. Şuana kadar pamuğun üçte biri toplanmış durumda."

Fiyatlar geçmiş yıllar göre düşük

Pamuk fiyatlarının da çiftçiyi memnun etmediğini ifade eden Melik, fiyatların biraz daha yükselmesi gerektiğini kaydetti. Pamuğun milli servet olduğunu aktaran Melik, ''Dileriz bir an önce yağışlar da tam olarak bastırmadan hasat biter de üreticilerimizin yüzü güler'' şeklinde konuştu.
Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini