Sayfalar

İzleyiciler

23 Ekim 2011 Pazar

Van'da deprem

Kandilli Rasathanesi'nin açıklamasına göre, Van'da 7.2 büyüklüğün deprem oldu. Depremin ardından çok sayıda bina yıkılırken, halen ölü ve yaralı sayısına ilişkin resmi bir bilgiye ulaşılamadı. Artçı depremler sürüyor.
Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde Van merkezde bazı evlerin yıkıldığı,yurttaşların panikle sokağa çıktığı görüldü. İlde artçı depremler

Öte yandan, Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkezi Van'ın Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki deprem saat 13.41'de meydana geldi. Deprem çok şiddetli sıkalasında yer alıyor. Yetkililer depremin yerel büyüklüğünün 6.6, moment büyüklüğünün de 7.2 olduğunu belirtti.






Depremde kent merkezinde çok sayıda binanın çöktüğü belirtildi. Kazım Karabekir Caddesi'nde bulunan 7 katlı binanın çökmesi sonucu bazı yurttaşlar enkaz altında kaldı. İtfaiye ekipleri enkaz altındaki yurttaşları kurtarmaya çalışıyor.
Öte yandan, depremin büyüklüğü, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi'nde 7.0 olarak ölçüldü. Merkez üssü ise Van ile Muradiye arasında Erçek Gölü'nün kuzeyinde Akçift köyü olarak tespit edildi.
ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'ne göre ise depremin büyüklüğü 7,3.



Artçılar sürüyor

Uzmanlar Van'daki depremin ardından artçı depremlerin 3-4 gün sürebileceğini bildirirken, şu an itibariyle bölgede toplam 33 artçı sarsıntı daha meydana geldi. Van'da büyük yıkıma neden olan 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından, en büyüğü 5.5 olmak üzere 33 artçı deprem daha gerçekleşti.
Kandilli Rasathanesi internet sitesindeki son deprem verilerine göre, Tabanlı merkezli saat 13.41'de gerçekleşen ana depremin ardından Van ve civarında 33 artçı deprem oldu. Özellikle Van Erçiş'de yıkıma neden olan depremin ardından büyüklükleri 2.9 ile 5.5 arasında değişen artçılar yalandı. Öte yandan Marmara Bölgesi'nde Yalova yakınlarında da 2.7 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti.
1903'ten bu yana 28 büyük deprem yaşandı
Yaklaşık 50 yaralı hastaneye getirildi

Van'daki deprem nedeniyle yaralanan yaklaşık 50 kişi, hastaneye getirildi. Depremde yıkılan bazı ev ve iş yeri enkazından çıkarılan yaralılar, hastanelere ulaştırılmaya başlandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle hastalar bahçeye taşındı. Depremdeki enkazdan yaralı kurtarılan yaklaşık 50 kişiye ilk müdahaleleri hastane bahçesinde yapılıyor. Yaralılar arasında emniyet ve jandarma görevlileri de bulunuyor.
Enkazdan çıkarılan ve henüz sayıları tespit edilemeyen diğer yaralılar ise askeri ve sivil ambulanslarla çevre illere sevk ediliyor. İl merkezinde jandarma ile çevik kuvvet ekipleri, yıkılan binalara yurttaşların girmesini engellemek için güvenlik önlemi aldı.

Erciş'te ciddi hasar var

Van'da meydana gelen depremin kentin yanı sıra ilçelerde de ciddi hasara yol açtığı bildirildi. Depremin Erciş'te çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu, özellikle Vanyolu ve Beyazıt mahallelerinde ciddi hasara yol açtı. İlçedeki çok sayıda eski ve çok katlı binanın yıkıldığı, enkaz altında kalanlar olduğu, bazı yerlerden duman yükseldiği belirtildi.
Telefon ve elektrik hatlarının çalışmadığı ilçede, bazı yolların kapandığı, ilçedeki hastanenin yetersiz kaldığı öğrenildi. Muradiye ilçesinde de binalarda çatlaklar oluştuğu, yurttaşların sokaklara çıktığı ifade edildi. Muradiye Devlet Hastanesindeki hastaların deprem nedeniyle dışarı çıkarıldığı, hastanenin yanında boş bir arazide çadır kurulacağı belirtildi.

25 apartman 1 öğrenci yurdu yıkıldı
Van'da yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremden en çok zarar gören Erciş'de 25 apartmanın ve 1 öğrenci yurdunun ayrıca 2 otel binasının yıkıldığı öğrenildi. Kızılay ekipleri yıkılan binaların içinden onlarca yaralıyı çıkardı.
Öte yandan Van Havalimanı'nın da depremde zarar gördüğü için kapatılırken, bölgeye yardım için inecek uçaklar Erzurum Havalimanı'na yönlendiriliyor.

Can ve mal kaybı henüz kesinleşmedi
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD), Van ve ilçelerinde çok kuvvetli hissedilen depremin ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana getirdiği, depremde hayatını kaybeden ve yaralı kişi sayısının henüz kesinleşmediği bildirildi.
AFAD Deprem Dairesi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Van merkezli 6.6 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından yoğun bir artçı deprem aktivitesi yaşandığı, büyüklükleri 5.8-2.5 arasında değişen 10 artçı deprem tespit edildiği ve artçı depremlerin devam ettiği ifade edildi.
Açıklamada, şunları kaydedildi: ''Deprem, Van ve ilçelerinde çok kuvvetli hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana getirmiştir. Deprem Erzurum, Ağrı, Mardin, Diyarbakır, Muş, Bitlis, Iğdır, Kars, Batman, Siirt illeri ve ilçelerinde hissedilmiştir. Depremde hayatını kaybeden ve yaralı kişi sayısı henüz kesinleşmemiştir. Ana şok ve daha sonra meydana gelen depremlerin Van ilinin kuzeydoğusundaki doğrultu atılımlı faylarla ilişkisi olabileceği düşünülmüştür. Deprem aktivitesi bakımından oldukça aktif olan bölgede bir çok yıkıcı depremin meydana geldiği bilinmektedir.''
Açıklamada, bölgede 1945 yılında Çatak'ta 5.8, 1972 yılında Van'da 5.2, 1976 yılında Çaldıran'da 7.2 ve 1977'de Erciş'te 5.1 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin son yüzyılda meydana gelen en büyük deprem olduğu bildirildi. AFAD'dan yapılan açıklamada, deprem bölgesindeki hasarlı yapıların kullanılmaması yönünde gerekli önlemlerin alınması istendi.

Deprem çevre illerde de hissedildi

Merkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki deprem, Erzurum, Kars, Iğdır, Ardahan ve Ağrı'da da hissedildi. Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi, saat 13.56'da 5.6 büyüklüğünde bir sarsıntı daha kaydedildiğini bildirdi.
Van'daki depremin ardından, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki il ve ilçelerinde hissedilen sarsıntı nedeniyle yurttaşlar evlerinden dışarı çıktı. Iğdır'da sarsıntı sırasında bir dershaneden çıkmayan çalışan öğrencilerden ikisi bayıldı. Ambulansla hastaneye kaldırılan öğrencilerin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Iğdır Valisi Amir Çiçek, Van'daki depremin Iğdır'da da hissedildiğini belirterek, köylerde ve şehir merkezinde araştırmaların devam ettiğini söyledi. Çiçek, ''İlk belirlemelerimize göre can ve mal kaybı olmadı. Biz yine de her konuyu araştırıyoruz'' dedi.
Kars Valisi Ahmet Kara da Van'daki depremin Kars'ın Sarıkamış ilçesinde hissedildiğini ifade ederek, ''Zarar ziyanımız yok. Deprem Sarıkamış ilçemizde hissedildi. Ben de şu an ilçede Sarıkamış Kaymakamımız ile gerekli incelemeyi yapıyoruz'' diye konuştu.
Ardahan Valisi Mustafa Tekmen de, şu ana kadar kendisine ulaşan olumsuz bir durumun olmadığını belirterek, ''İnşallah depremin merkezi olan Van bölgesinde de önemli bir sorun olmamıştır'' dedi.
Van'daki deprem, Erzurum merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Horasan Kaymakamı Emre Çınar, sarsıntı nedeniyle yurttaşların evden sokaklara çıktığını anlatarak, ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını bildirdi.
Hınıs Kaymakamı Hakan Özarslan ise merkezi Van olan depremin Hınıs ve Karayazı'da da hissedildiğini belirtti. Özarslan, ''Depremi 10-15 saniye hissettik. Şuanda bize ulaşan bir olumsuzluk yok. Arkadaşlarımız sahada araştırma yapıyor. Karayazı'da herhangi bir sıkıntı yok. Köylerde araştırmaları başlattık. Hastanelere de intikal eden bir durum yok. İlçe merkezinde de olumsuz bir durum yok'' diye konuştu.
Öte yandan Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Erzurum'dan 30 kişilik arama kurtarma ekibi ile sağlık ekiplerinin Van'a doğru yola çıkarıldığını söyledi. Vali Öztürk, ayrıca ikinci ekibin hazırlandığını, havalimanında ise hazırlıkların sürdüğünü kaydetti.

Bitlis'te de evler yıkıldı

Merkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki deprem, Bitlis merkezde ve ilçelerinde de hissedildi. Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz yaptığı açıklamada, ''Can kaybımız yok ancak panikleyen vatandaşların balkondan atlaması nedeniyle yaralanmalar var. Adilcevaz ilçemize bağlı Aydınlar beldesinde de iki köyde evler çöktü. Oraya Vali Yardımcımızı gönderdik. Henüz bu konuda bize bir bilgi ulaşmadı. Bitlis'ten 4, Muş'tan iki ambulans ve iş makinelerini Van'ın Erçiş ilçesine gönderdik'' dedi.
Sarsıntılar nedeniyle Bitlis'te yurtaşlar büyük bir panik içerisinde evlerini terk ederek sokağa çıktı. Binalarda mahsur kalan bazı vatandaşlar da itfaiye ekiplerinin yardımıyla balkondan çıkarıldı. Sarsıntıda Bitlis kalesinin arka duvarı ve bazı camilerin minareleri yıkılırken, çok sayıda binada da çatlak meydana geldi.
Bitlis Devlet Hastanesi'ndeki hastalar ise binanın zarar görmesinden dolayı dışarı çıkarıldı. Öte yandan ilçede birçok mahallede elektrik kesintisinin olduğu öğrenildi.

Bitlis Valisi: Bir kız çocuğu öldü

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, merkez üssü Van olan 7.2 büyüklüğündeki depremde, Bitlis'in Adilcevaz ilçesine bağlı Aydınlar Beldesinde enkaz altında kalan bir kız çocuğunun hayatını kaybettiğini bildirdi. Bitlis Vali Nurettin Yılmaz, Van'da meydana gelen ve Bitlis'te de şiddetli şekilde hissedilen depremde, Adilcevaz ilçesine bağlı Aydınlar Beldesinde 8 yaşında bir kız çocuğunun enkaz altında kalarak hayatını kaybettiğini söyledi.
Yılmaz, Arapköprüsü mevkisinde yolda seyreden bir aracın üzerine deprem sırasında kayaların yuvarlandığını ve araçta bulunanların hafif şekilde yaralandığını belirtti. Nurettin Yılmaz, ''Köylerde maddi hasar olduğu ve evlerin yıkıldığı bilgisini aldık. Öte yandan iş makinelerini ve ambulansları Van'a gönderdik. 4 ambulans yola çıktı. 2 ambulans da Van'a gitmek üzere Muş'tan hareket etti. Sivil savunma ekiplerimizi de Aydınlar beldesine gönderdik'' dedi.
Öte yandan deprem Tatvan, Bitlis merkez, Ahlat, Adilcevaz, Güroymak, Hizan ve Mutki ilçelerinde de şiddetli şekilde hissedildi. Depremde panikleyen yurttaşlar, kendilerini evlerinin dışına attı. İl merkezi ve ilçelerde yüzlerce vatandaş sokaklara doldu. Depremin etkisiyle bazı camilerin minarelerinin yıkıldığı gözlendi. Özellikle Van'da yakınları bulunan birçok yurttaşın Van'a hareket ettiği görüldü.

Muş'ta iki caminin minareleri evlerin üzerine yıkıldı

Merkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki deprem Muş'ta da hissedildi. Muş Valisi Ali Çınar, kendilerine ulaşmış herhangi bir olumsuz durum olmadığını belirterek, ''Bize ulaşan can kaybı yok. Yalnızca Bulanık ilçesinin Sarıpınar beldesinde bir caminin minaresi evlerin üzerine yıkıldı. Bu olayda da şans eseri ölen ve yaralanan olmadı'' dedi.
Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez ise Adıvar köyünde bir caminin minaresinin yıkıldığını, bu nedenle bazı ev ve iş yerlerinin zarar gördüğünü ifade etti.

Başbakan Erdoğan Van'a gidiyor

Van'da büyük bir yıkıma neden olan depremin hemen ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 16.30'da Van'a gideceği öğrenildi. Başbakan Erdoğan, Pazartesi günkü tüm programını iptal ederek İstanbul'dan Van'a geçecek.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, depremin ardından Van Valisi Münir Karaloğlu'ndan bilgi aldı. Van Valisi Karaloğlu, kendisini telefonla arayan Cumhurbaşkanı Gül'e, Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremle ilgili bilgi verdi.
Bölgedeki yardımları organize etmek için Van'da kriz merkezi kurulacağını ifade eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise, "Devletin tüm kurumlarının alarma geçirdik. Bölgeye yardım için ilde kriz merkezi de kurulacak" dedi. Başbakan Erdoğan'ın yanısıra Atalay ile birikte Sağlık Bakanı Recep Akdağ da Van'a hareket etti.
İnceleme ve açılışlar amacıyla Bingöl'de bulunan Kalkınma Bakanı Yılmaz, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle programını yarıda keserek karayoluyla Van'a gitti.
Öte yandan, deprem nedeniyle Bingöl İl Afet Acil Durum Müdürlüğü'nden 4, UMKE'den (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) 3 ambulans, 2 arama kurtarma aracı olmak üzere 9 araçlık arama kurtarma ekip Van'a doğru yola çıktı.

Sağlık Bakanı'ndan açıklama

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, AKP Olağan İl Gençlik Kolları Kongresi'ne katılmak üzere geldiği Erzincan'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Van'da meydana gelen depremi Erzincan'a gelirken duyduğunu belirterek, şöyle konuştu: ''Genel müdürümüzle ve Beşir Atalay ile görüştüm. Bizim acil ambulans uçaklarından biri Ankara'dan havalanmak üzere. Yanında uzman arkadaşlarımızla birlikte Erzincan'a gelecek, ben de havaalanında hazır olacağım. Van'a intikal edeceğim. Ne kadar hasar var, durum nedir şu anda bende de sağlam bir bilgi yok. Zaten bu bilgileri bizim Başbakanlık Kriz Merkezi bildirir. Beşir Atalay bakanımız da şimdi süratle Van'a hareket edecek. Biz Sağlık Bakanlığı açısından olaya baktığımızda bölgedeki helikopterlerimizi süratle oraya hareket ettiriyoruz. Beni götürecek ambulans uçakla birlikte başka bir ambulans uçak daha hareket edecek. Çevre illerden de ulusal, tıbbi kurtarma ekiplerimiz Van'a doğru hareket etmiş durumdalar. Helikopterle biliyorsunuz gece uçuşu yapamıyor. Gündüz yapabileceği kadar hizmet edecek onun dışında karayoluyla gerekirse nakilleri yapacak. Biz bölgeye süratle sağlıkla ilgili güçlerimizi intikal ettiriyoruz. Ama nedir durumun büyüklüğü bizim de şu anda net bir haberimiz yok.''
Bir basın mensubunun Erciş belediye başkanının ilçede hastanelerin yetersiz kaldığıyla ilgili bir açıklamasının olduğunu belirtmesi üzerine Bakan Akdağ, ''Bu gibi durumlara biz hazırlıklıyız tabii ki. Erciş buna yeterli olamaz. Bir deprem varsa oradan yaralılar başka yerlere nakledilecek. Şimdi süratle bunun hazırlığı içerisindeyiz'' dedi.

Kızılay, bölgeye yardım malzemesi göndermeye başladı

Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, Ankara'daki Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi'nde bir kriz masası oluşturulduğu bildirildi. Erzurum, Muş ve Elazığ Yerel Afet Müdahale ve lojistik merkezlerinden çok sayıda çadır, battaniye ve gıda malzemesinin bölgeye doğru yola çıkarıldığı ifade edilen açıklamada, Türk Kızılayı ekiplerinin de bölgede durum ve ihtiyaç tespit çalışmalarına devam ettiği belirtildi.
Bölgedeki kan merkezlerinin de yaralılara gerekli kanı ulaştırmak için çalışmalarına başladığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: ''İlk olarak Erciş'te büyük hasar olduğu 25 apartmanın ve bir öğrenci yurdunun çöktüğü tespit edildi. Kızılayın yerel ekipleri çöken öğrenci yurdundan çok sayıda yaralı çıkardı. Bölgede arama kurtarma ekipleri, iş makineleri ve içme suyu ihtiyacı bulunuyor. Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı da bölgeye doğru yola çıktı. Yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılabilmesi için tüm hazırlıklar tamamlandı. Türk Kızılayı bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmektedir.''

Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde eğitime 1 hafta ara verildi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ), kentte yaşanan 7.2'lik depremin ardından eğitime bir hafta ara verildi. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, sadece kampüs içinde 3 binada hafif çaplı hasar olduğunu, yaralanma veya can kaybı yaşanmadığını bildirdi.
Eğitime 1 hafta ara verildiğini belirten Battal, ''Öğrencilerimizin hepsinin durumu iyi aileleri rahat olsun. Çevre merkezlerle görüşüyoruz. Öğrencilerimizin mağdur olmamaları için elimizden geleni yapacağız. İsteyenleri buradaki emniyetli binalara yerleştireceğiz. İsteyenler için çadır kuruyoruz uygun yerlere. Çevre illerin yetkilileriyle görüşüyoruz, isteyenleri oraya yönlendireceğiz. Aileler merak etmesin. Hiçbir öğrencimizin burnu bile kanamadı'' diye konuştu.
Battal, ''YYÜ Tıp Fakültesi hastanesi bahçesine seyyar hastane oluşturuyoruz. Vatandaşlarımıza, ülkemize büyük geçmiş olsun'' dedi. Deprem sonrası, bazı hastanelerdeki hastalar ile depremde yaralananların bir kısmı buradaki hastanede tedavi altına alındı.
Van'ın Erciş ilçesinde gönüllü hekim ve sağlık personelinden oluşan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), arama ve kurtarma çalışmalarına destek verirken, kentteki özel hastanelerde çalışan hekimler ve sağlık personeli de boş arazilere kurulan sedyelerde yaralılara müdahale ediyor.
Öte yandan, doğalgaz boru hattında meydana gelen sızma nedeniyle doğalgaz akımı da kesildi. Polis, şehir merkezinde yaptığı anonslarla sigara içilmemesi yönünde uyarılarda bulunurken, bazı mahallelerde su boru hatlarında meydana gelen patlama nedeniyle şehrin bazı kesimlerine su verilemiyor.

1903'ten bu yana 28 büyük deprem yaşandı
Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini