Narenciye üretimi ile tanınan Hatay'ın Dörtyol ilçesinde bir girişimci, yıllarca yetiştiriciliğini yaptığı narenciyeden emeğinin karşılığını alamayınca, 300 bin TL'lik yatırımla muz serası kurdu.
Yaklaşık 10 dekarlık narenciye bahçesinin 6 dekarını sökerek muz serası kuran üretici Ahmet Resul Alkan, adeta ata mesleği olan narenciye yetiştiriciliğinden, ürünün para etmemesi, pazar sıkıntısı gibi nedenlerle emeğinin karşılığını alamadığını söyledi.
Narenciye üretimine birçok kişinin karşı çıkmasına rağmen son verdiğini ve yaptığı araştırmayla muz ekimi üzerine çalışma yapmaya başladığını vurgulayan Alkan, şöyle devam etti: ''Yaklaşık bir yıl muz üretimi üzerine araştırma yaptım. Hangi iklim şartında nasıl yetiştirildiğini en ince ayrıntısına kadar inceledim. Yaptığım çalışmayla Türkiye'de tüketilen muzun yüzde 75'inin ithal olduğunu öğrendim. Bunun üzerine pazar sorunu olmayan ve narenciyeye göre daha karlı olan muz üretimine başlamaya karar verdim. Çevremdeki birçok kişi başarılı olamayacağımı söyleyerek karşı çıktı. 10 dekarlık arazimin 6 dekarındaki narenciye ağaçlarını söktüm. Daha sonra bahçemin toprağını sürüp muz üretimi için hazır hale getirdim. Ardından da Antalya ve Anamur'dan satın aldığım muz fidelerini diktim. Adeta başında nöbet tuttuğum fidanlarım her geçen gün biraz daha büyüdü ve altı ayda meyve verecek duruma geldi.''
Muz serasından şubat ayından itibaren hasat yapmaya başlayacağını vurgulayan Alkan, 320 ağacın bulunduğu seradan 10 ton meyve almayı hedeflediğini kaydetti. Muz yetiştirmenin, narenciyeye göre zahmetli olmasına karşın daha karlı olduğunu vurgulayan Alkan, ''Bu yıl 10 ton muz hasadı yaparak ilçenin adını muzla duyurmayı hedefliyorum. Önümüzdeki sezon da 17 ton ürün almayı planlıyorum'' diye konuştu. Alkan, yetiştirdiği ürünlerin tamamen organik olduğunu, her yıl üretimini artırarak Dörtyol muzunun tanıtımını yapacağını ifade etti.
Alkan'a sera kurması konusunda teknik destekte bulunan kimyager Rıza Yıldız, Dörtyol ilçesinin muz yetiştiriciliği için çok uygun bir yer olduğunu belirtti. Dörtyol'un yanı sıra Hassa'da da muz serası kurma çalışmalarının bulunduğunu vurgulayan Yıldız, hedeflerinin Hatay'ın hemen her yerinde çiftçileri alternatif üretime yönlendirmek olduğunu kaydetti. Yıldız, Hatay genelinde 2006 yılından bu yana muz yetiştiriciliğinin giderek yaygınlaştığını, toplamda 220 dekarda alanda üretim yapıldığını sözlerine ekledi.
Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini