Sayfalar

İzleyiciler

3 Mayıs 2011 Salı

Türkiye'nin yerine hangi kanal kullanılacak?

New York Times, Türkiye'nin Trablus'taki Büyükelçiliğini kapatma kararını çatışmalara son vermek için arabuluculuk yapma çabalarına bir darbe gibi değerlendirildiğini belirtirken, Türkiye'nin zor durumunu yansıttığını kaydetti.
Ezber Bozan Sıradışı Haber Gazetesi
New York- Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliğini kapatma kararı, özellikle Libya'daki çıkarlarına baktığı ABD'de kaygı yarattı. New York Times gazetesi, karar için çatışmalara son vermek için arabuluculuk yapma çabalarına bir darbe gibi değerlendirildiğini ve Türkiye'nin zor durumunu yansıttığını öne sürdüğü haberinde, Libya'da rehin alınan yabancı gazeteciler konusunda kilit bir rol oynayan Türk diplomatlarının çekilmesinden duyulan endişelere dikkat çekti.

New York Times gazetesi, "Libya'daki Büyükelçiliğini Son Kapatan Türkiye Oldu" başlığı ile yayımladığı geniş haberinde Trablus'daki Türk Büyükelçiliği'nin, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu ve üç torununu öldüren NATO saldırısının ardından öfkeli kalabalıkların kentteki NATO ülkelerinin misyonlarına saldırması üzerine duyulan kaygı nedeniyle kapatıldığı gibi göründüğünü kaydetti.
NATO baskınından sonra İtalyan, İngiliz ve ABD Büyükelçilikleri binalarına ateş verildiğini, BM binasının da saldırıya uğradığına işaret eden gazete, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Büyükelçiliğin kapatılmasına ilişkin açıklamalarını da aktardı.
ABD'li gazete, Ahmet Davutoğlu'nun "Elbette bu, Türkiye'de bu ülkedeki faaliyetlerine son vereceği anlamına gelmiyor" dediğini belirtikten sonra "Böyle olsa da açıklama, çatışmalara son vermek için arabuluculuk yapma çabalarına bir darbe gibi değerlendirildi ve Türkiye'nin zor durumunu yansıtıyor" diye yazdı.

"Türkiye'yi her iki taraf suçladı"

"Libya ile tarihi ve iş bağları olan Türkiye, barışmaya pek istekli görünmeyen, Albay Kaddafi'nin hükümeti ile isyancılar arasında arabuluculuk yapmaya çalıştığı" belirtilen haberde ancak barışmaya pek istekli olmayan tarafların Türkiye'yi diğerinden yana tutum takınmakla suçladığı yorumunu da yaptı.
NYT, Türk diplomatlarının, Mart ayında Kaddafi güçlerince rehin alınan dört NYT gazetecisi dahil "tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasına ilişkin müzakerelerde çok önemli bir rol oynadığı"nı vurgularken Pazartesi günü Türk diplomatların çekilmesinin, Kaddafi hükümetince Nisan ayında rehin alınan dört Batılı gazeteci dahil, diğer tutuklu gazetecilerin kaderi konusunda belirsizlik yarattığını vurguladı.

"Türkiye'nin yerine hangi kanalın kullanılacağını sorduk"

Haberde söz konusu dört Batılı gazeteciden biri olan James Foley'nin çalıştığı GlobalPost'un Başkanı Philip S. Baldoni'nin endişeleri de yansıtıldı. Baldoni, "(ABD)Dışişleri Bakanlığı'ndan, son haftalarda bize büyük yardımları dokunan Türkiye'nin oynadığı rolünün yerini hangi diplomatik kanalı kullanma niyetli olduğunu açıklığa kavuşturmasını istedik" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini