Sayfalar

İzleyiciler

12 Mayıs 2011 Perşembe

Erdoğan'ın ikinci 'çılgın' projesi de dünya gündeminde

Erdoğan'ın ikinci 'çılgın' projesi de dünya gündeminde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da depreme dayanıklı iki kent projesi için Wall Street Journal, "İstanbul için bir diğer çılgın proje" derken seçim dönemine de işaret etti. Buna karşın, hızlı ekonomik büyüme ve deprem tehdidine dikkat çeken gazete, "ciddi ve onarılmaz sorunlara zemin hazırlar" uyarısına da yer verdi. Le Monde ise, "firavun proje" nitelemesini yaptı.
ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, "İstanbul İçin Bir Diğer Çılgın Proje" başlıklı haberinde Başbakan Erdoğan'ın, "Kanal İstanbul" projesinin ardından "Avrupa'nın en büyük metropolünün çevresinde depreme dayanıklı iki yeni kentsel merkez inşa etme projesi"ni de açıkladığına dikkat çekti. "Burada, büyük bir seçim propagandası unsuru var" diyen gazete, AKP'nin Haziran seçimlerinde üçüncü defa iktidara gelmesi beklendiğine dikkat çekti.
Buna karşın, "Ancak az kişi Sayın Erdoğan'ın muhteşem planlarını tamamen göz ardı eder" yorumunu yapan gazete, Türk ekonomisinin geçen yıl yüzde 8.9 büyüdüğünü, 13.5 milyonluk İstanbul'un deprem eğilimli olduğunu vurguladı. ABD'li gazete, "daha insani" konuları inşa edilerek, İstanbul'un bazı semtlerinde güvenli olmayan dar sokaklarında yaşayanları "daha güvenli bir bölge"ye taşımaya söz verildiğini kaydetti.

'Ciddi ve onarılmaz sorunlara zemin hazırlar'

Gazete fizibilite çalışmalarının, seçimden hemen sonra, inşaat işleri ise bir yıl sonra başlayacağını belirttiği haberinde "Ancak(Erdoğan) mimar ve kent planlamacılarının oylarının peşinde ise eğer, hayal kırıklığına uğrayacak" diye yazdı. TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu'nun "İstanbul'un 17 milyona kadar büyüme kapasitesi var ancak bu proje, nüfusunu 25-30 milyona kadar şişirebilir. Bu, ciddi ve onarılmaz sorunlar için zemin hazırlar" uyarısına yer verildi. Eyüp Muhcu'nun, "Erdoğan'ın, kentin, Karadeniz sahilindeki orman ve tarım alanlarında inşaatı yasaklayan mevcut planlarını görmezlikten geldiği" görüşü de yansıtıldı.

'Kanal Projesi çevre bilimcileri kızdırdı'

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde ise, Başkanı Erdoğan'ın "deprem tehdidi altındaki İstanbul'da iki yeni kenti inşa etmeyi" planladığını belirttiği haberinde, "firavun proje" olarak nitelediği projenin seçimden sonra başlayacağını kaydetti. Uzmanların "gerçekten kentin önümüzdeki yıllarda güçlü bir depremin tehdidi altında olacağı" uyarısını yaptıklarına dikkat çeken gazete, Başbakan Erdoğan'ın daha önce de Karadeniz'i Marmara Denizi ile bağlayan bir kanal öngören "çılgın" bir proje açıkladığını anımsattı. Gazete, 50 kilometrelik kanal projesinin "çevre bilimcileri kızdırdığı"nı da yazdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini