Sayfalar

İzleyiciler

12 Mayıs 2011 Perşembe

Antoninler Çeşmesi'ne ait heykellerin benzeri yapılacak

Antoninler Çeşmesi'ne ait heykellerin benzeri yapılacak

Burdur'un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos antik kentinde bulunan Antoninler Çeşmesi kazılarında çıkarılan 6 heykelin benzerleri yapılacak.
Burdur Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ve Burdur Müzesi Müdürü H. Ali Ekinci, kazılarda çıkarılan 6 heykelin benzerlerinin yapım çalışmalarını izledi. Tanır, yaptığı açıklamada, geçen yıl 3 bin 500 parça bir araya getirilerek restore edilen ve turizmin hizmetine açılan Antoninler çeşmesine ait orijinal heykellerin Burdur Müzesinde sergilendiğini söyledi. Tanır, bu kazılarda ortaya çıkarılan ve Burdur Müzesinde sergilenen iki Dionysos heykeli, Nemesis, Asklepios, Glykon imzalı heykel kaidesi, Asklepios'un annesi Koronis'in heykellerinin benzerlerinin beş kişilik uzman ekip tarafından yapımına başlandığını kaydetti.

Çalışmaların kalıp alma aşamasının tamamlandığını anlatan Tanır, Yüksek Heykeltıraş İnayet Türkoğlu, Heykeltraşlar Neslinur Akgün ve Arzu Türk, Restoratör Şebnem Toper, Alçıcı Nizamettin Toros'un ekipte yer aldığını söyledi. Daha sonra heykellerin Antoninler Çeşmesi'ne yerleştirileceğini vurgulayan Tanır, ''Böylece çeşme ilk yapıldığı görünümüne kavuşturulacaktır. Sagalassos Antik Kenti Efes ile yarışacak kapasitede bir şehir özelliğine sahiptir. Antoninler çeşmesindeki heykellerin yerleştirilmesiyle başka bir güzelliğe sahip olacaktır'' dedi.

Sagalassos Antik Kenti

Burdur Turizm Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Pisidia bölgesinin Roma İmparatorluk döneminde en önemli şehri olan Sagalassos, Ağlasun ilçesinin 7 kilometre kuzeyinde bulunuyor. Son 22 yıldan bu yana arkeolojik kazılara sahne olan Sagalassos'ta bugüne kadar önemli kamusal yapılar açığa çıkarıldı. Yapılan kazılar sonucunda gün yüzüne çıkarılan Roma hamamı, Heroon'u, Agora'sı, Neon Kütüphanesi, Antik Tiyatrosu, Antoninler Çeşmesi, Tapınakları ile kent görülmesi gereken bir yer. Bunlardan Helenistik Çeşme ile Neonlar Kütüphanesi restore edilerek 1997 yılında ziyarete sunuldu.
Sagalassos bu hali ile 2009 yılında UNESCO tarafından dünya kültür mirasları geçici listesi içerisinde yer aldı. Sagalassos Antik kenti Aphrodisias Antik kenti, Çatalhöyük Neolitik Kenti, Perge Antik kenti ve Likya Uygarlık Kentleri arasında UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde en başta yer aldı. Sagalassos'ta kazılarla birlikte restorasyon da sürdürülüyor. Sagalassos, terk edildiği günden beri en iyi korunan gelmiş antik yerleşimlerden biri. Deprem sonrası binaları toprakların örtmesi, şehre dönük kaçakçılığı önledi, böylece kent daha az zarar gördü.
Kazılar, Belçika K. Leuven Üniversitesinden Prof Dr. Marc Waelkens ve ekibi tarafından 1989 yılından beri sürdürülüyor. 1993-1995 yılları arasında Sagalassos antik şehrinin yukarı agorasının kuzeyi boyunca yapılan kazılarla ortaya çıkarılan bir anıtsal çeşme olan Antoninler çeşmesi ise, Marcus Auralius döneminde 9 metre yüksekliğinde ve 28 metre boyunda inşa edildi. Yüksek Mühendis Semih Ercan ve Ebru Torun tarafından 3500 parça birleştirilerek restore edilen çeşme geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından açıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini