Dünya Sağlık Örgütü, antibiyotik direncinin artık küresel bir tehdit oluşturduğu gerekçesiyle, bu yıl ''7 Nisan Dünya Sağlık Günü''nde, ''Antibiyotik Direncini'' ana tema olarak belirledi.
Türk Eczacıları Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nü kuran uluslararası antlaşmanın yürürlüğe girdiği 1948 yılından bu yana 7 Nisan'ın ''Dünya Sağlık Günü'' olarak kutlandığı hatırlatılarak, ''Her yıl farklı bir küresel sağlık sorununu gündeme getiren ve bu sorunun dünya ölçeğinde ele alınmasını sağlayan Dünya Sağlık Örgütü, bu yıl artık küresel bir tehdit oluşturan ''Antibiyotik Direnci''ni ana tema olarak belirlemiştir'' ifadesine yer verildi.
Dünya Sağlık Örgütünün, aşırı ve/veya yanlış kullanımına bağlı antimikrobiyal ajanlara karşı gelişen bakteri direncinin enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde güçlükler yaratan antibiyotiklerin direncine karşı eş güdüm içerisinde çok disiplinli, küresel bir strateji geliştirilmesini önerdiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Şüphesiz ki ölümcül sayılabilecek birçok hastalık, antibiyotikler sayesinde tedavi edilebilir ve yönetilebilir hale gelmiştir. Ancak antibiyotiklerin akılcı olmayan kullanımı antibiyotik direncinin gelişmesine yol açmaktadır. Gerekmediği halde antibiyotik reçete edilmesi, durumu kritik olan hastalarda antibiyotik kullanımına başlanmasının gecikmesi, antibiyotik dozunun o hasta için gerekli olandan daha az ya da daha çok olması, antibiyotik tedavisinin süresinin çok uzun veya kısa olması, geniş spektrumlu antibiyotiklerin yaygın kullanımı ya da dar spektrumlu antibiyotiklerin sık kullanımı, akılcı olmayan antibiyotik kullanımı örnekleridir.
Akılcı ilaç kullanımında ilacın hekim tarafından verilmesi ve bir ilaç uzmanı olan eczacı danışmanlığında kullanılması birincil derecede öneme sahiptir. Aksi takdirde antibiyotiklerin akılcı olmayan biçimde hatalı kullanımı bugün ve gelecekte başka hastalıklara ve binlerce insanın ölümüne davetiye çıkartacaktır. Antibiyotik direnci nedeniyle bakteriyel enfeksiyonların önlenmesi ya da etkin bir şekilde tedavisi mümkün olmadığında majör cerrahi, organ nakli, diyaliz, kanser, tüberküloz, gibi hastalıklarda modern tıbbın elde ettiği başarılarda önemli gerilemeler meydana gelecektir.''
Açıklamada, Türk Eczacıları Birliği'nin akılcı olmayan antibiyotik kullanımının zararlı sonuçlarını halka anlatmak hususundaki kamusal sorumluluğunu yerine getireceği ve konunun takipçisi olmayı sürdüreceği vurgulandı.
-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini