Yaşlılık Platformu tarafından düzenlenen çalıştay raporunda, yaşlıların işgücüne katılımını sağlamak ve deneyimlerinden yararlanmak için devletin, özel sektörü teşvik edici önlemler alması ve istihdam olanakları sağlaması istendi. Raporda, yaşlılara emekli maaşları kesilmeden yarı zamanlı çalışmalarına imkan tanınması gibi öneriler de yer alıyor.
37 sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütünce oluşturulan Yaşlılık Platformu'nca düzenlenen çalıştay sonucunda oluşturulan raporda, yaşlıların yaşam kalitesini yükseltmek ve yaşlılıkla ilgili toplumsal bilinci artırmayı amaçlayan düzenlemeleri hayata geçirmek için bir dizi öneri sunuldu. Çeşitli üniversitelerden ilgili alanla çalışan öğretim üyelerinin hazırladığı raporda, sağlıklı yaşlanma ve yaşlılıkta sağlıklı yaşam biçimininin kazandırılması için Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile Milli Eğitim Bakanlığının toplumu bilgilendirici kampanya, program ve reklam hazırlaması gerektiği belirtildi.
Yaşlıların istismar edilmesinin önlenmesi için eğitim programlarının düzenlenmesi istenen raporda, ailelerin yaşlılarıyla iletişimi konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılması önerildi. Yaşlı bakım hizmetlerinde gönüllülerin katılımının sağlanması istenen raporda, huzurevi, kreş ve SHÇEK'e bağlı yurtlar arasında kuşaklararası iletişimi sağlamaya dönük çalışmalar yapılması gerektiği vurgulandı. İllerde ''Yaşlı Meclisleri ve Yaşlı Danışmanlık Kurullarının'' oluşturulması talep edilen raporda, yaşlılara hizmet üreten kamu kuruluşlarının ynetimlerinde sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin de bulunması gerektiğine dikkat çekildi.
Yaşlıların fiziksel, sosyal ve ekonomik güçlerini, tercih ve imkanlarını göz önüne alarak yaşlıya sunulan konut seçeneklerinin oluşturulması gerektiği belirtilen raporda, ulaşım hizmetlerinde yaşlılar için ergonomik tasarımların yapılması istendi. Raporda, şehir planlamalarında yaşlıların fiziki ihtiyaçlarının dikkate alınması önerildi.
'Sağlık katkı payları 65 yaş üstü tüm yaşlıları kapsasın'
Yaşlıların birine ihtiyaç duymadan bağımsız yaşamlarını kolaylaştıracak, hareket edebilmelerini destekleyecek teknolojinin geliştirilmesi ve bunlara erişimin kolaylaştırılmasının talep edildiği raporda, yaşlıların cep telefonu, bilgisayar, çamaşır ya da bulaşık makinası ve bankamatik gibi yeni teknolojiyle uyum sağlamaları için eğitimler verilmesi gerektiği kaydedildi. Türkiye'nin giderek artan yaşlı nüfusu göz önünde bulundurularak yaşlılık faaliyetlerinin etkin bir işbirliği içerisinde ve koordineli bir biçimde yürütülmesini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı bünyesinde ''Yaşlılık ve Yaşlanma Üst Kurulu'' oluşturulması için yasal çalışmaların başlatılması talep edildi.
65 yaşını doldurmuş ve geliri asgari ücretin 3'te birinden az olan yaşlılar için ödenmeyen sağlık katkı paylarının tüm yaşlıları kapsaması önerisi bulunan raporda, Türk Ceza Kanunu'nda yaşlı istismarını önlemeye yönelik yaptırımlar getirilmesi gerektiği vurgulandı. Görsel basında belli saatler arasında ''yaşlı Programı'' hazırlanmasını zorunlu kılacak düzenlemelerin de istendiği raporda, emeklilik maaşlarının yaşlıları yoksulluktan kurtaracak düzeyde olması gerektiği belirtildi.
Yaşlısına bakan aileye vergi indirimi
Yaşlıların aile ortamında yaşayabilmesini teşvik edici önlemlerin alınması taleplerine yer verilen raporda, yaşlısına bakan aileye vergi indirimi gibi özendirici uygulamalar getirilmesi istendi. Gelişmiş ülkelerde örneği bulunan ve yaşam kalitesini artırmak için düzenlenen ''Yaşlılık Fonu''nun Türkiye'de de uygulanması önerisi getirilen raporda, erken emekli olan istekli ve üretken bireylerin, yaşlanınca işgücüne katılamayan kişilerin işgücüne katılımını sağlamak ve deneyimlerinden yararlanmak için devletin, özel sektörü teşvik edici önlemler alması, yaşlılara istihdam olanakları sağlaması talep edildi. Yaşlıların emekli maaşları kesilmeden yarı zamanlı çalışmalarına imkan tanınması istenen raporda, emekliliğe uyum kursları verilmesi önerildi.
-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini