Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) Sivas köftesinin dünyaca ünlü bir marka haline gelmesi amacıyla Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yaptığı başvuru kabul edildikten sonra 6 aylık bekleme süresinin de tamamlandığı, köftenin resmen tescillendiği bildirildi.
TSO'nun üst katındaki restoranda düzenlenen programa katılan Sivas Valisi Ali Kolat, kentin önemli değerlerinden olan Sivas Köftesinin tescili yönünde yapılan çalışmanın başarılı olduğunu ifade ederek, TSO'nun bu konuda çok büyük bir çaba sarf ettiğini söyledi.
Birlikte hareket edilerek güzel bir sonuç alındığını anlatan Vali Kolat, ''Gerçekten de kaliteli ürün yemek istiyorsak, bu ürünümüzün geleceğe taşınmasını istiyorsak bu tescilin yapılması gerekiyordu. Bu da oldu. Diğer ürünler de bunu takip edecektir. Sivasımızda markalaşacak çok ürün var. Kademe kademe bunlar markalaşacaktır. Tescilleri yapılacaktır. Sivas'a ait oldukları, Sivas'ın lezzetini ve kalitesini taşıdıkları belirginleşecektir'' dedi.
TSO başkanı Osman Yıldırım ise, 2006 yılında odalarının başkanlığında Valilik, Belediye Başkanlığı, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Lokantacılar Odası ile birlikte TPE'ye Sivas köftesinin tescili için müracaatta bulunduklarını hatırlattı. Yıldırım, 2010 yılında köftenin tescillendiğini, 6 aylık bir bekleme süresinin ardından Sivas köftesinin tarifiyle beraber tescilinin kesinleştiğini söyledi. Sivas köftesini tescillettirmekteki amaçlarından ilkinin gelecek koşullara bu lezzet ve tattaki köftenin ulaşımını sağlamak, ikincisinin de tüketiciyi koruyarak ne yeyip, ne aldığını bildirmek olduğunu aktaran Yıldırım, bu çalışmayla bir ekonomik değer yaratmayı da amaçladıklarını anlattı.
Yıldırım, ''Bizim köftemizin çok daha lezzetli, çok daha güzel olduğunun, her yerde satılıp, çoğunluğa ulaştırmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Sivas köftesi bugüne kadar hak ettiği yerde değildi. Girişimcilerimizin de bu konuda yeterince gayret göstermedikleri görülüyor. Bizde bu eksiklik vardı. Bunları tespit ederek bunu giderme ve ekonomik değer yaratarak, hedef kitleyi çoğaltmayı amaçladık'' dedi.
Sivas köftesi satan iş yerlerinde logo bulunması gerektiğini de vurgulayan Yıldırım, Sivas köftesini diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özelliğin, üretiminde kullanılan et olduğunu söyledi. Sivas köftesi hazırlanırken tuzdan başka katkı maddesi kullanılmadığını, porsiyon olarak satışa sunulan köftenin 7 adet, et miktarının ise 175 gramdan az olamayacağını anlatan Yıldırım, ''Yakından bildiğimiz bu köfteyi artık herkese tanıtacağız'' dedi.
Belediye Başkanı Doğan Ürgüp de, Sivas'ın kendi ürünlerini markalaştırması gerektiğini ifade ederek, sadece köfteyle sınırlı kalınmasınını madımak, bal, pezük turşusu ve Sivas kebabının da tescilli olması gerektiğini söyledi. Yıldırım, daha sonra Vali Kolat'a Sivas köftesi tescil belgesini verdi. Programda il protokolüne hazırlanan tescilli Sivas köftesinden ikram edildi.
Sivas Köftesinin hazırlanışı:
TSE'den tescil alınan çalışılan Sivas köftesi şu şekilde hazırlanıyor:
''Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az iki yaşındaki dana, etinin kaburga, but, kürek kısmı ile koyunun but kısmından elde edilen karkas et sinir, damar ve zarlarından ayıklanır. Ayıklanan dana eti karıştırılarak kilo başına 20 gram tuz eklenip, kıyma makinesinde orta kalınlıkta 1 defa çekilir. Çekilen et karışım için herhangi bir katkı maddesi kullanılmaksızın bir defa yoğrulur. En az 12 saat dinlendirilir. Dinlendirilmiş et orta kalınlıkta kıyma makinesinde tekrar çekilir. Homojen hale gelmiş karışım 25 gram ağırlığında dilimlenir.
Avuç içerisinde şekil verilerek 0,5 santimetre kalınlığında, 6-7 santimetre çapında oval bir görüntü oluşturulur. Köfteyi hazırlamanın en büyük özelliği avuç içinde kalınlığın ve büyüklüğünün dengeli olarak ovalleştirilmesidir. Dengeli ovalleştirme pişmenin önemli şartıdır. Ovalleştirme esnasında el suya batırılır. Ancak elde kalacak su miktarı gayet az olmalıdır. Su çok olursa et dağılır ve köftenin görüntüsü bozulur. Porsiyon olarak satışa sunulan köfte 7 adet, et miktarı ise 175 gramdan az olamaz.''
Pişirmesi ve sunumu:
Özelliklerine uygun olarak hazırlanan Sivas köftesinin pişirilip servis edilmesi de şöyle:
''Hazırlanan köfteler alevsiz yoğun korlu meşe kömürü ateşinde, kısa aralıklarla çevrilerek her iki yüzünde pişmesini sağlayacak şekilde yeterli miktarda pişirilir. Pişirme derecesi, etin renginin kırmızıdan koyu kahve rengine dönme seviyesidir. Çok fazla pişirilmemesine özen gösterilir, fazla pişmiş köfteler sertleşir. Pişmiş köfteler, kuru, geniş ve yayvan porselen tabakta servis yapılır. Köfte, altına sıcak Sivas pidesi konularak servis edilir.''
-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini