Sayfalar

İzleyiciler

22 Mart 2011 Salı

Sıcak su, güneşe rakip olur mu?

Sıcak su, güneşe rakip oldu

Türkiye'de jeotermal sera alanı son 10 yılda 5 kat artarak 2 bin 500 dekara, üretim ise 35 bin tona ulaştı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü'nden aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin, jeotermal kaynaklar açısından önemli bir potansiyeli bulunuyor.
Özellikle 70 ile 100 derece sıcak suya sahip kaynaklar bakımından Marmara ve Ege bölgelerinin önemli bölümü, İç Anadolu Bölgesi'nin bir kısmı ilk sırada gelirken, Marmara, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgeleri 50-69 derece sıcaklıktaki suyla önemli yer tutuyor.
Termal su, turizm, konut ısıtma, sera, endüstri ve havalandırma gibi değişik alanlarda kullanılabiliyor. Dünyada jeotermal enerjinin yüzde 33'ünün ısı pompalarında, yüzde 13'ünün alan ısıtmada, yüzde 15'inin kaplıcalarda, yüzde 13'ünün balık çiftliklerinde, yüzde 12'sinin seracılıkta ve geri kalanının diğer alanlarda kullanıldığı tahmin ediliyor.
Termal suyun özellikle seracılıkta kullanımı dünyada giderek artarken, Türkiye'de de benzer ivmeyle yükseliş gösteriyor.
Türkiye'de jeotermal sera alanı son 10 yılda 5 kat artışla 2 bin 500 dekara, üretim ise 35 bin tona ulaştı. Verilen destekler ve ülkenin termal potansiyeline göre jeotermal örtü altı üretimin 5 yıl içinde 10 bin dekar sevilerine ulaşması bekleniyor.
Jeotermal seracılık faaliyetleri ağırlıklı olarak, Denizli (Sarayköy), İzmir (Bergama, Dikili, Balçova, Seferihisar), Kütahya (Simav, Gediz), Şanlıurfa (Karaali), Manisa (Alaşehir, Kula), Afyonkarahisar (Sandıklı), Aydın, Antalya, Yozgat ve Çanakkale'de sürdürülüyor.

Pahalı ama ilgi görüyor


Termal seracılık, uzun vadede karlı bir yatırım olsa da üretimi hayata geçirmenin maliyeti yüksek olabiliyor. Suyun seraya ulaştırılması, sistemin kurulması gibi aşamalar önemli bir maliyet oluştururken, ısıtma giderinin ucuz olması, ileriye dönük birim başına alınan karı artırıyor.
Bugün itibarıyla, Türkiye'deki örtü altı üretimin 5 milyon 705 bin ton iken, 35 bin tonda kalan termal sera üretiminin az olması, talebin yüksekliğine bağlı olarak fiyatların yükselmesine yol açıyor.
Bursa'da, Akdeniz kıyılarından gelen sera üretimi domates 2-3 lira aralığında satılırken, Simav'a ait termal sera üretimi domatesin kilogram fiyatı 4 lirayı geçiyor. Sıcak suyla yapılan üretimin daha sağlıklı olduğunu düşünen birçok tüketici, jeotermal sera ürünlerine daha fazla talep gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini