Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Işıkpınar köyünde az miktarda akan içme suyunu okula tahsis eden yurttaşlar, kendi ihtiyaçlarını ise köy çeşmesinden taşıdıkları su ile karşılıyor.
İlçeye 30 kilometre uzaklıktaki 160 haneli, bin 400 nüfuslu Işıkpınar köyü sakinleri, eğitime verdikleri önemle dikkati çekiyor. İmam, muhtar ve öğretmenlerin sayesinde eğitim konusunda farkındalık yaratılan köyde, 7'den 77'ye herkes eğitim çıtasının yükselmesi için gayret gösteriyor.
İçme suyu şebekesinin yetersiz olması nedeniyle su sorununun yaşandığı köyde, yurttaşlar eğitim yuvasının susuz kalmaması için su deposunu, köy okuluna tahsis etti. Okulun su sorununu bu şekilde çözen köy halkı, kendi ihtiyaçlarını ise köy çeşmesinden bidonlarla taşıdıkları su ile karşılamaya çalışıyor.
Muhtar İlhami Çiftçi, yaklaşık 300 öğrencinin eğitim gördüğü okulu suya kavuşturduklarını belirterek, ''Az miktarda akan içme suyumuzu okula verdik. Bizler de köydeki çeşmeden bidonlarla su taşıyarak ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Biz su taşırız, yeter ki çocuklarımız susuz kalmasın. Bu şekilde çocuklarımızın okumasına katkıda bulunuyoruz'' dedi.
Okul Müdürü Dilal Kaya da, geçen yıl susuzluk nedeniyle çok sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Temizlik yapılamadığı için ders yapmakta zorlanıyorduk. Bu sıkıntı karşısında yapılabilecek bir şey yoktu. Ancak bu sırada eğitime büyük önem veren köylülerimiz devreye girdi. Bir araya gelerek köy için kullanılan ve köyün yukarı kısmında bulunan depoyu, okula tahsis etti. Artık okulumuzda su sıkıntısı kalmadı. Köyümüzde yaşayan insanların eğitime verdiği önem, bu güzel davranışla da ortaya çıkmış oluyor.''
Kadınlardan okuma yazma kursuna büyük ilgi
Işıkpınar köyü kadınları da, öğretmenlerin ders saatleri dışında ve hafta sonları verdiği okuma yazma kurslarına ilgi gösteriyor. Kadınların kursa gitmesinde ve devam etmesinde büyük çaba gösteren köy imamı da cuma hutbelerinde ve vaazlarda, eğitimin öneminden söz ediyor, kadınların kurs saatini ve gününü unutmaması için cami hoparlöründen sık sık hatırlatma yapıyor.
Okul Müdürü Dilal Kaya, köydeki yurttaşların eğitim konusunda duyarlı olduğunu ifade ederek, geçen yıl açılan kurslarda 53 kadının okur yazar hale getirildiğini, bu yılki kurslara da 38 kadının katıldığını söyledi. Okulda 296 öğrencinin eğitim gördüğünü anlatan Kaya, ''köy imamı ve muhtar sayesinde köyde eğitime önemin arttı. Köyümüzde okuma yazma bilmeyenler için özellikle erkeklere yönelik kurs açacağız'' diye konuştu.
-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini