Dilovası'nda boş arsaya 1000 ton endüstriyel atık döküldüğü saptandı. Tehlikeli atık sınıfında olduğu belirlenen bu atıkların yeraltı sularına karışmasından korkuluyor.
Dilovası Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol ekiplerinin yaptığı denetimlerde, Tavşancıl-Çerkeşli köyleri arasında boş bir araziye 1000 ton endüstriyel nitelikli ve zehirli olabilecek arıtma çamuru döküldüğü belirlendi. Atık çamurunun içinde kozmetik tüpleri, firmalara ait birçok etiket, kantar ve sipariş fişleri de tespit edildi. Belediye ekipleri, etiketlerden yola çıkarak 3 ayrı firmaya ulaştı. Firma yetkililerinin, "O atıkları bertaraf tesisine teslim etmiştik" dediği öğrenildi. Yapılan incelemeler sonunda ise atıkların tehlikeli atık sınıfında olduğu tespit edildi.
İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ) Genel Müdürü Muhammet Saraç, Dilovası'nda bulunan yaklaşık bin ton civarındaki atığın, "tehlikeli atık" sınıfında olduğunun belirlendiğini bildirdi. Bu hafta Çevre Koruma Müdürlüğünden atıklarla ilgili analiz sonuçlarının kendilerine geleceğini kaydeden Saraç, şöyle devam etti:
"Sonuçlar gelince atığın nakli ve bertaraf bedellerini belirleyeceğiz. Daha sonra atıkları oradan alacağız. Kaç ton yaktıysak 'bize şu kadar maliyeti oldu' diye kenara yazacağız. Depolanması gerekenleri de buraya depolayacağız. Onların maliyetlerini de ortaya koyacağız ve sonra faturayı kime keseceğiz diye bekleyeceğiz. Atığı dökenlerin belirlenmesiyle de hem idari yaptırım uygulanacak hem de o firma ya da firmalardan bertaraf maliyeti alınacak. Firmaya 500 milyardan 1 milyon TL'ye para cezası uygulanabilir veya bu ceza lisans iptaline kadar gidebilir."
Ve Sapanca’da katmerlisi...
Sapanca Gölü'ne 2 yıl önce belediyeden alınan izinle dökülen dolgu malzemesinin, TÜBİTAK tarafından yapılan incelemede 'tehlikeli atık' olduğu belirlendi.
Kocaeli'nin içme ve kullanma suyu havzası olan Sapanca Gölü'ne hafriyat döküldüğü, üstelik bu hafriyatın ‘tehlikeli atık' olduğu ortaya çıktı. Sapanca Kırkpınar Mahallesi'nde oturan Zeki Çalışkan, 2 yıl önce evinin bahçesinin devamı olan göle belediyeden izin alıp 20 kamyon malzeme dökerek dolgu yaptırdı. ADASU'nun suç duyurusu üzerine Sapanca Cumhuriyet Savcılığı dolgudan numune alarak TÜBİTAK'a gönderdi.
TÜBİTAK'tan 23 Aralık 2010'da savcılığa gönderilen 2 sayfalık raporda TÜBİTAK Endüstriyel Hizmet Sorumlusu Doç.Dr. Nuryen Türdü imzasıyla hazırlanan raporda içinde başta asfalt olmak üzere çeşitli türevlerin bulunduğu dolgu maddesinin 'tehlikeli atık' sınıfında olduğu görüşüne yer verildi.
Savcılık malzemenin dökülmesine izin veren belgede imzası bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Yaşar Öz hakkında ‘görevi kötüye kullanmak' iddiasıyla dava açtı.
Öz, 2008'de doğalgaz çalışması yapıldığını ve bu dolgu maddesinin de oradan çıkan hafriyat olduğunu savundu.
Menderes Çayı çöplük oldu
Çanakkale'de Kaz Dağları'ndan doğan ve Kumkale Ovası'ndan denize dökülen Menderes Çayı 25 yıl öncesine kadar suyu içilirken, şimdi çöplüğe döndü.
Menderes Çayı'nın Bayramiç İlçesi sınırlarında kalan 3 kilometrelik bölümüne gelişi güzel hafriyat boşaltıldı.Ayrıca bazı köylerin çöpleri de dere yatağına döküldü.Bir çöplüğe dönüşen Menderes Çayı'nın görüntüsü ilçe sakinlerinin yüreğini sızlatıyor.Bayramiç sakinleri, 25 yıl öncesine kadar içme suyu ihtiyaçlarını dahi Menderes Çayı'ndan karşıladıklarını belirterek, "Evlerimizde o zamanlar çeşme yoktu. Testilerimizi alır çaya giderdik. Suyumuzu doldurup gelirdik. Ancak artık bırakın içme suyu olarak kullanmayı, çamaşır dahi yıkanacak durumda değil. Yetkilileri defalarca uyarmamıza rağmen bir sonuç alamadık. Bayramiç ve Ezine ovalarını sulayan Menderes Çayı için biran önce önlem alınmalı" diye konuştular.Bu arada, mitolojideki bir inanışa göre, Menderes Çayı'nın suyunu içen gelinlerin cildi parlıyordu.
Bu da deniz manzaralısı
Balıkesir'in Edremit ilçesinin cennet beldesi Altınoluk'un çöpleri Kaz Dağları'nın eteğinde Edremit Körfezi'ni en iyi gören noktasına dökülüyor. Deniz manzaralı, orman içindeki çöplüğün hem çevreyi kirlettiğini hem de yangın tehlikesi yarattığını belirten vatandaşlar isyan etti.
İsviçre'deki Alp Dağları'ndan sonra oksijen yoğunluğu bakımından dünyada 2'nci sırada olan Kaz Dağı'nın etekleri çöplüğe döndü.
Altınoluk çöp döküm alanına yaklaşık 1 kilometre uzaktaki Küçüksu Mahallesi sakinleri, çöplüğün kaldırılması için defalarca imza toplayıp Altınoluk Belediyesi ve Balıkesir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne verdikleri halde sonuç alamadıklarını söyledi.
-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini