Sayfalar

İzleyiciler

17 Şubat 2011 Perşembe

Dünyaya güldü geçti

Türk karikatürünün ve çizgi romanının önde gelen isimlerinden, Cumhuriyet Gazetesi çizeri İsmail Gülgeç, önceki gece tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti.
Gülgeç, geçirdiği kalp krizi sonrasında 30 Ocak’tan bu yana tedavi görüyordu. İsmail Gülgeç için bugün saat 10.00’da Cumhuriyet Gazetesi’nde bir tören düzenlenecek. Gülgeç’in naaşı Çanakkale Eceabat ilçesi Kocadere köyünde toprağa verilecek.
İsmail Gülgeç, 27 Şubat 1947’de Gaziantep’te doğdu. İzmir’de yetişti. İlkokulu, yakalandığı romatizma yüzünden birinci sınıfta terk etti. Uzun süre hastanede yattı. Karikatür çizmeye çocuk denecek yaşta başladı. İlk ürünleri Papağanmizah dergisinde yayımlandı. 1968’de İzmir’deki Yeni Asır gazetesinde karikatürleri çıktı. Demokrat İzmir, Ege Ekspres ve Devir’de çizer olarak çalıştı. Daha sonra İstanbul’a giderek Milliyet gazetesine girdi; burada Suavi Süalple çizgi romanlar çizdi. 1979’da resimlediği Yaşar Kemalin İnce Memedi yurtdışında da yayımlandı.1980 yılında Cumhuriyet gazetesine geçti. Gazetenin yanı sıra Cumhuriyet Kitap’ta da çizdikleriyle büyük üne erişti. Memoadlı dizisinde tarihsel olaylardan esinlendi, İnsanlaradlı dizisinde ise gündelik yaşamdan görüntüler verdi. Entelektüel Ayı”, “Lağım Faresiveİşçi Koyungibi tipleriyle aslında toplumun çeşitli katlarından insanları simgelediği Hayvanlaradlı günlük bant karikatürleri çizdi. Çoğu günlük yaşamdan alınmış esprilere dayalı, yazılı karikatürlerinde, iktidarlarla uzlaşmayan, toplumdaki egemen ve yerleşik anlayışlara zekice yergiler yönelten bütünüyle kendine özgü bir çizerliği sonuna kadar sürdürdü.





ismail gülgeç karikatürleri


1991’de Cumhuriyet’ten ayrıldıysa da bir süre sonra yeniden gazeteye döndü. Daha sonra bir süre Birgün gazetesinde çizdi. Son olarak, Hayvanlar dizisi yeniden Cumhuriyet’te yayımlanıyordu. 1986’da Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin düzenlediği mizah yarışmasında ikinci olan ve bugüne kadar yurtiçinde ve dışında birçok karma sergiye katılan Gülgeç, kitap kapakları ve resimleri de yapmıştı. 1988, 1989 ve 1991 yıllarında Karikatürcüler Derneği Başkanı olarak görev yapan Gülgeç’in çizgileri Mustafa Ekmekçinin Domuzuna Yazılar adlı kitabında yer aldı, Ahmet Ümitin Başkomser Nevzat/Çiçekçinin Ölümü (2005-Ekim)isimli kitabını çizgi-roman olarak resimledi, Yalçın Pekşenin The Türkler kitabını resimledi, ayrıca müzisyen Nazan Öncelin “7’n Bitirdinisimli albüm kartoneti için de 12 şarkıya 12 karikatür çizdi. Gülgeç’in yapıtları arasında Hayvanlar ve İnsanlar”, “Ormangiller”, “Elif”, “İkizler”, “Suavi Süalp ile Kolombo Şakir”, “Hırt Behçetbulunuyor.



ismail gülgeç karikatürleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini