Sayfalar

İzleyiciler

20 Şubat 2011 Pazar

Dini nikâh yasaklanmalı mı?

Dini nikâh yasaklanmalı

Aşiret, şeyhlik ve ağalık düzeniyle beslenen değerlerin tasfiyesini isteyen rapor kitap haline getirildi.
TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu içindeki alt komisyon,çocuk cinsiyeti nedeniyle kadına uygulanan psikolojik şiddet, başlık parasıgibi kadına yönelik insan hakkıihlali niteliğindeki uygulamalarla mücadele için aşiret, şeyhlik ve ağalık düzeni ile beslenen kültürel değerlerin tasfiye edilmesini önerdi. Raporda Türk siyasal yaşamında siyasal aktörler, dinsel ve geleneksel cemaatler yerine, bireylerle iletişim üzerinden siyaset yapılmasıgerektiği vurgulandı
AKP’den Fatma Salman Kotan, Safiye Seymenoğlu, Mustafa Hamarat, İlknur İnceöz, CHP’den Canan Arıtman, MHP’den Şenol Bal’dan oluşan alt komisyon raporu kitap haline getirildi.




Trabzon ve Şanlıurfa...
Türkiye’deki geleneksel evlilik türlerinden akraba evliliği, berdel, beşik kertmesi, levirat (ölen kardeşin eşiyle evlenme), sorarat (eşi ölen erkeğin baldızıyla evlenmesi), kan bedeli karşılığı evlenme, kaçarak/erken yaşta evlenme, başlık parasıolgularını Trabzon ve Şanlıurfa’daki saha çalışmasında yerinde inceleyen alt komisyon, erken evlilik, zorla evlilik, başlık parası, berdel ve kumalığınkadınlara karşı işlenen insan hakkısuçu olduğu sonucuna vararak engellenmesi gereken geleneksel uygulamalar kapsamında saydı. Alt Komisyon raporunda, kadınlara dönük bu ihlallerin engellenmesi için de radikalönerilerde bulunuldu.

‘Çok çocukluluk’ eleştirildi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın teşvik ettiği çok çocuklulukise komisyon raporunda eğitimsizliğin en önemli çıktılarındanolduğu gerekçesiyle eleştirildi.
Raporda, dini nikâh uygulamasına son verilmesi ve ancak resmi nikâh sonrası yapılabilmesi için yasal tedbir alınması istendi. Kızlar için evlilik yaşının da 18 olması gerektiği vurgulandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini