Gaziantep'in İslahiye ilçesi, iki arkeoloji parkı ve bir açık hava müzesi olmasına olmasına karşılık turizmle değil kırmızı biber ve üzümüyle tanınıyor.
Suriye-Anadolu geçiş güzergahında bulunması dolayısıyla tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı bilinen İslahiye, Türkiye'nin batısını doğusuna bağlayan Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolunun çok yakınında, turist kafilelerinin geçiş güzergahı Hatay-Gaziantep karayolunun üzerinde olmasına karşılık turist ağırlayamamanın sıkıntısını yaşıyor.
Kaymakam Resul Kır, ilçenin turizm alanında gelişmesinde ''geç kalınmışlık'' yaşandığını vurgulayarak, ''İlçemizde turizmi geliştirmek için çok sayıda proje gerçekleştirme çabası içindeyiz'' dedi.
Gaziantep'in ''tarih ve kültür kenti'' yapılması hedefi doğrultusunda önemli bir atılım gerçekleştirildiğini, İslahiye'nin bu atılımın dışında düşünülemeyeceğini ifade eden Kır, şöyle konuştu: ''emek Açık Hava Müzemiz var. Geçen yıl ziyarete açtığımız Tilmenhöyük Arkeoloji Parkı'na ilgi artıyor. Ayrıca geçen ay Taşlıgeçit Arkeoloji Parkı'nı da ziyarete açtık. Kazı yapılan ve kazı yapılacak önemli tarihi yerleşim yerlerimiz var. Kültürel miras anlamında bizden zengini yok ama turistiğimiz olmadığı da doğru. Bu olumsuzluk ilçemizde turizm sektörünün ihmal edilmesinden kaynaklanıyor. Bu ihmal sona erdirilmeli, biz bunun için çaba harcıyoruz'' dedi.
Adı konulmamış tarihi yerler
Kır, İslahiye'nin bir geçit olduğunu ve Doğu Roma İmparatorluğunun bu geçidi elinde tutmak çin bölgede birçok şehir kurduğunun belirlendiğini ifade etti. İlçelerinin sahip olduğu kültürel mirası kazı, çevre düzenleme, altyapı ve tanıtım çalışmaları yaparak yerli ve yabancı turistlerle paylaşmayı, sonuçta turizm yoluyla ilçelerinin ekonomik ve sosyal kalkınmasını katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Kır, ''Adı konulmamış tarihi yerlerimiz var. Örneğin ilçe merkezindeki Beyler Mahallesi'nde henüz adı konmamış bir yerleşim yeri var. Kazı ve çevre düzenleme çalışmaları yapıp burasını turizme açmak istiyoruz'' diye konuştu.
Kır, Zincirlihöyük'te bilimsel kazıların sürdüğünü, yakın gelecekte Zincirlihöyük'ün de arkeoloji parkı olarak ziyarete açılacağını ifade etti. Sosyal Destek (SODES) Programı için hazırladıkları projelerle ilçelerinin turizm altyapısını oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Kır, sözlerini şöyle tamamladı: ''İslahiye'nin sahip olduğu kültür mirasını tanıtmak için ilk kez kitapçıklar hazırlıyoruz. Daha geçen aya kadar yolu olmayan Taşlıgeçit Arkeoloji parkı bu eksiklikten kurtuldu. emek Açık Hava Müzesi'nin yolunu yaptık.
Ayrıca, emek Açık Hava Müzesi'nde bir kültür evi ile bir heykel atölyesi ve bir hediyelik eşya satış merkezi açacağız. Değerlendirilmeyen kültürel miras sahiplerine bir fayda sağlamaz. Biz kültürel mirasımızı değerlendirme çabası içindeyiz. Turizmle geç tanıştığı söylenebilir ama İslahiye birkaç yıl içinde bu alanda önemli gelişme kaydedebilir. Biz bu inançtayız çalışmalarımızı bu inançla sürdürüyoruz.''
-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini