Sayfalar

İzleyiciler

8 Kasım 2010 Pazartesi

Irak liderlerinin toplantısı Bağdat'ta devam edecek

Irak'taki siyasi parti liderlerinin iktidar paylaşımına ilişkin bugün Erbil'de yaptıkları toplantı sona erdi.
Kuzeydeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani, toplantıya yarın Bağdat'ta devam edileceğini açıkladı. Barzani'nin daveti üzerine bugün Erbil'de bir araya gelen liderler, seçimlerin yapıldığı Mart ayından bu yana yeni hükümetin kurulması önündeki engelleri kaldırmak üzere görüşmelerde bulundu. Liderlerin iktidar paylaşımında bugün anlaştıklarını açıklayacakları yönündeki beklentiler boşa çıktı.
Toplantının sonunda basın toplantısı yapan Mesut Barzani, toplantıya yarın Bağdat'ta devam edeceklerini söyledi ve bir sonuç alınacağı ümidini dile getirdi. Barzani,
"Yarınki toplantıdan sonra kararlar açıklanacak. Biz üzerimize düşeni yaptık. Biz de Irak için bir şeyler yapıyoruz. Irak'ı unutmadığımızı ispatladık. Bizim için Erbil ne ise Bağdat da odur. Aynı zamanda da Basra ve Necef, Kerbela da, diğer yerler de bizim için aynıdır" dedi. Irak'ın geleceği için hep birlikte çaba gösterilmesi gerektiğini belirten Barzani, "daha iyi bir Irak için çalıştıklarını" söyledi.
Barzani, Türkmenlerin haklarının da anayasada güvence altına alındığını ifade ederek, "Irak iki ana unsurdan oluşuyor: Kürt ve Araplar. Türkmen kardeşlerimiz de vardır. Onların hakları da anayasada güvence altına alındı. Biz bütün halklar için uğraştık. Bunlar içerisinde en önde gelenler Türkmenlerdir" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun dün Erbil'e yaptığı ziyaretin "Kürtlerin taviz verme talebiyle ilgili olup olmadığı" sorulan Barzani, "Biz o görüşmede hiç bu konuya girmedik. Böyle bir durum yok" dedi. Erbil'in Gulan Caddesi üzerinde bulunan Mamosta Saad Abdulla Konferans Salonunda yapılan toplantı nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti. Toplantıya gazeteciler yoğun ilgi gösterdi.
Toplantıya Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakan Nuri El Maliki, Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesut Barzani, El Irakiye Listesi Başkanı İyad Allavi, Cumhurbaşkanı Yardımcıları Tarik Haşimi ve Adil Abdülmehdi, Başbakan Yardımcısı Rafe El Hisavi, Sünni lider Salih Mutlak, Şii lider Amr El Hakim, eski başbakan İbrahim Caferi ve Ahmet Çelebi katıldı.
Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ, dün AFP ajansına yaptığı açıklamada, iktidar paylaşımına ilişkin anlaşmanın başlıca Şii partileri bir araya getiren Ulusal İttifak ile Kürt koalisyonu arasında sağlandığını, seçimlerin galibi El Irakiye Listesinin ise henüz cumhurbaşkanlığı ve parlamento başkanlığına ilişkin tam onayını vermediğini söylemişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini