Sayfalar

İzleyiciler

22 Kasım 2010 Pazartesi

Afgan çocuklar Londra'daki yaşıtlarından şanslıymış!

NATO'nun Afganistan'daki en üst düzey sivil yetkilisi Mark Sedwill, Taliban'ın karargahı olarak bilinen Kandahar da dahil olmak üzere, Afganistan'ın büyük kentlerinde yaşayan çocukların, "muhtemelen Londra, New York ve Glasgow'dan daha güvenli bir ortamda yaşadığını" ileri sürdü.
Mark Sedwill, BBC'ye verdiği demeçte, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki çocukların, bomba riski yüzünden kendilerini tehlikede hissettikleri yönündeki sözlerini reddederek, Kabil ve diğer büyük kentlerde aslında çok fazla bomba riski bulunmadığını savundu.

NATO yetkilisi, "Çocukların BBC Haber Turu" programında yayımlanacak demecinde, Afganistan'ın aile odaklı bir toplum olduğunu ve bu çerçevede biraz köylerden oluşan bir kent gibi görülebileceğini ifade ediyor. Sedwill, bu bakımdan Afgan çocukların, muhtemelen Londra, New York, Glasgow ve dünyanın diğer büyük kentlerine nazaran daha güvende olduğunu savunuyor.

Sedwill'e eleştiri
Uluslararası yardım kuruluşu "Save The Children'dan" bir uzman ise Afganistan'da her 5 çocuktan birinin 5 yaşına gelmeden öldüğünü belirterek, "Afganistan Londra, New York ya da Glasgow'dan daha güvenlidir" demenin, "saçmalık" olarak nitelendirilebileceğini söyledi.
Uzman, "Sedwill'in, yaşamın köy hayatı şeklinde olduğunu söylemesinin rahatlık ve güvenli çevre hissiyatı verdiğini ancak Afganistan'da durumun böyle olmadığını, bu ülkenin çocuklar için tehlikeli olduğunu" belirtti.
BM rakamları, çocukların giderek kötüleşen çatışmaların sıklıkla kurbanı olduğunu ortaya koyuyor. BM'ye göre Eylül 2008'den Ağustos 2010'a kadar Afganistan'daki savaşta 1,795 çocuk öldü ya da yaralandı.
BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) Kasım 2009'da yayımladığı raporda da Afganistan'ın dünyaya gelinecek en tehlikeli ülke olduğu belirtilmiş, Afganistan'ın bebek ölümleri konusunda en üst sırada yer aldığı bildirilmişti.
Raporda, ülkenin yüzde 43'ünün, yetersiz güvenlik koşulları yüzünden yardım kuruluşlarına ulaşma imkanı olmadığı, bunun da çocuklar için sağlık kampanyaları yürütülmesini zorlaştırdığı ifade edilmişti.
Afganistan'la ilgili olarak eylül ayında yayımlanan bir BM raporunda da kadın ve çocukların savaşın yükünü giderek daha çok yüklenmeye başladığı kaydedilmişti. Kadınlar arasında ölüm ve yaralanmalarının yüzde 6, yaralanan ya da ölen çocuk oranının da yüzde 55 oranında arttığı belirtilmişti.
Yılın ilk yarısında, el yapımı bombalar ya da intihar saldırılarında 74 çocuğun öldüğü, bu sayının geçen yılın aynı döneminden yüzde 155 daha fazla olduğu vurgulanmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini