Independent on Sunday, Wikileaks'in yayınladığı askeri belgelerle Irak'taki insan hakları ihlalleri, işkence ve yargısız infaz uygulamalarına ilişkin belgeleri manşetine taşıyor bugün.
Gazete, ''Amerika'nın utancı'' başlıklı Robert Fisk imzalı haberde, belgelerin ''Irak savaşının vahşetini'' ve Amerika Birleşik Devletleri'nin dünyayı dudak uçuklatıcı, rezil yalanlarla yanılttığını'' ayrıntılarıyla ortaya koyduğunu kaydediyor.
Gazete başyazısında da, Amerikan yönetimini, ama ağırlıklı olarak da eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'i sert şekilde eleştiriyor:
''Blair, anılarında asıl sorunun El Kaide ve İran'ın işgalin ardından Irak'a yönelmesi ve ABD ve müttefikleriyle savaşa girişmesi olduğunu söylüyor. Blair'e göre, bu öngörülemez bir gelişmeydi. Ama bu analizi bütünüyle yanlış. Sünni ve Şii gerilimi bilinen bir sorundu. Amerikalıların farkedemedi. Ama cihad yanlıları ve İran ajanları bundan yararlandı.''
''Bush ve Blair, bu konuda da ısrarla defalarca uyarılmışlardı. Irak savaşına ilişkin 400 bin sayfalık belge, tarih önünde Amerikan dış politikasına ilişkin en kötü iddianameyi oluşturmaktadır. Blair de nihayet yardımcı olduğu ve azmettirdiği suçlamalarına yanıt veremeyecektir. Çok sayıda kişinin acı çektiği ve hayatını kaybettiği dikkate alındığında, değer mi değmez mi bilinmez ama savaşa karşı çıkan, aleyhine gösteriler yapanların haklı çıktığı kaydedilmelidir.''
Observer ise, belgelerin İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri için dava tehdidi anlamına geldiğine dikkat çekiyor. Gazetenin görüşlerine yer verdiği hukukçulardan Phil Shiner, Irak belgelerinin İngiliz ve Amerikalı askeri yetkililerin Iraklı yetkililerin işkence uygulamalarına ilişkin kanıtları görmezden geldiklerinin kanıtları olabileceğini kaydediyor.
Gazete, Irak'la ilgili bir başka haberinde ise, İngiliz güçlerinin bir dönem Irak'ta El Kaide'nin liderliğini üstlenmiş olan Ebu Musab ez-Zerkavi'yi yakalamaya çok yaklaştıklarını ama operasyona katılan helikopterin yakıtının tükenmesi nedeniyle başarısız olunduğunu kaydediyor.
Yine Wikileaks belgeleri arasında yer alan bir rapora göre, olay 2005 yılının mart ayında yaşanmış.
Sunday Times'ın manşetinde ise, geçen hafta gündeme gelen FIFA skandalının devamına ilişkin bir haber var.
Gazete, FIFA'nın eski yöneticilerinden Michale Zen-Ruffinen'in Dünya Kupası finallerine ev sahipliği yapacak ülkenin belirleneceği oylamada İcra Komitesi üyelerini etkilemek için yardımcı olabileceğini söylediğini aktarıyor.
Aralık ayı başında yapılacak oylama için ABD için kulis faaliyetlerinde bulunan lobici kılığındaki gazetecilerle görüşen Ruffinen, gizlice kayda alınan görüşme sırasında kendilerine yardımcı olmak için 300 bin dolara yakın bir ücret talep ediyor.
Eski FIFA yetkilisi, ayrıca lobici olduklarını zannettiği gazetecilere icra komitesi üyeleri hakkında bilgi verirken, bir kaçından bahsediyor, ve kimini parayla kimini de kadınlarla ikna edebileceklerini söylüyor.
Sunday Telegraph ise, bugün manşetine hükümetin kamuya ait ormanları satışa çıkarmayı planladığına ilişkin haberi çıkarmış.
Gazete, geçen hafta bütçe açığını azaltmak için kamu kesintileri açıklayan hükümetin şimdi de ormanların satışından elde milyarlarca sterlin elde etmeyi amaçladığını kaydediyor.
Sunday Telegraph, tartışma yaratacak planın yaşama geçirilmesiyle ormanlık alanların tatil köyleri, golf alanları ve macera parklarına dönüşmesinin önünü açacağına da dikkat çekiyor.
-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini