Sayfalar

İzleyiciler

24 Ekim 2010 Pazar

'Çakırkeyiflik' geni alkolizme çare mi?

Uzmanlar, yeni keşfettikleri "çakırkeyiflik" geninin alkolikliğin tedavisinde kullanılabileceğini düşünüyor.
Gen, alkolün etkisinin daha hızlı hissedilmesini sağlıyor.
Alkolden daha çabuk etkilenenlerde alkol bağımlılığının daha az görüldüğü biliniyor.
Amerika'nın North Carolina üniversitesindeki araştırmacılar, CYP2E1 adlı genin toplumun yüzde 10 ila 20'sinde bulunabileceğini düşünüyor.

Tedavi hala uzak

Araştırmayı yürüten Profesör Kirk Wilhelmsen, alkoliklere CYP2E1 genine benzeyen ilaçlar verilerek bu kişilerin alkole daha duyarlı hale getirilebileceğini açıkladı.
Wilhelmsen, çalışmanın henüz başlangıç aşamalarında olduğunu da ekledi: "Henüz bir tedavi bulmaktan çok uzaktayız, ancak keşfettiğimiz gen bize alkolün beyni nasıl etkilediğine dair yeni bilgiler veriyor."
Tüketilen alkolün çoğu ciğerde çözülürken, bir kısmı CYP2E1 geninin kontrol ettiği enzimler tarafından beyinde yakılıyor.

Çalışmalar sürmeli

Araştırma, bir alkolik ebeveyni olan ancak kendileri alkolik olmayan 200 çift öğrenciyle gerçekleştirildi.
Kardeş olan öğrenci çiftlerine içki ve maden suyu verildi.
Araştırmacılar, öğrencilerin içkiye olan tepkisiyle gen grafiklerini karşılaştırdı.
Alkolikliğin birden fazla nedeni olan karmaşık bir hastalık olduğunu belirten araştırmacılar, herhangi bir tedavi bulunabilmesi için çalışmalara devam edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini