Sayfalar

İzleyiciler

21 Eylül 2010 Salı

Et ürünlerindeki bakteriler öldürücü olabiliyor

Türkiye'de, son günlerde bazı et ürünlerinde görüldüğü ileri sürülen, patojen (hastalık yapabilen) bakteriler sınıfına giren ''Salmonella''nın, şiddetli ishale ve buna bağlı olarak su elektrolit kaybına, ''Listeria''nın ise şiddetli kramp ve bulantıya yol açtığı bildirildi.
Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sait Aykut Aytaç, et ürünlerinde görülebilen ''Salmonella'' ve ''Listeria'''nın, diğer çoğu bakteriler gibi canlı hayvandan başlayan ve tüketime kadar geçen süreç içinde herhangi bir noktadan bulaşabildiğini söyledi.
Özellikle kesimden sonra etlerin 4 derece üzerinde ve uygun olmayan ortamlarda bekletilmesi ya da muhafaza edilmesi sonucunda bu bakterilerin ete bulaşarak hızla çoğaldığını ifade eden Aytaç, daha sonraki yapılan işlemlerde bile kısmen de olsa canlılıklarını koruyabildiklerini anlattı.  ''Listeria'' bakterisinin hem ısıl direnci yüksek olduğu hem de düşük sıcaklık derecelerinde de gelişebildiği için çok önemli olduğunu vurgulayan Aytaç, ''Bunların dışında çalışanlardan, bu ürünlerin yapımında kullanılan katkı maddelerinden, yeterince temizliği yapılmamış alet ekipmanlardan ve üretim ortamından da bu bakteriler rahatlıkla bulaşabilmektedir'' dedi.
Aytaç, ''Salmonella'' ve ''Listeria''nın patojen olarak tanımlanan, yani hastalık yapabilen bakteriler olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Her iki bakteri öncelikle mide bağırsak sistemine geçerek hastalıklara (gastroenterit) neden olabilmektedir. Salmonella, şiddetli ishale ve buna bağlı olarak elektrolit kaybına neden olurken, Listeria şiddetli kramp ve bulantıya yol açmaktadır. Bunun dışında bu bakteriler kana geçerek başka organlara da taşınabilmekte ve oralarda da hastalık oluşturabilmektedirler. Bu durumda etkiledikleri organlara bağlı olarak oluşturdukları hastalıklar daha ağır geçmekte ve özellikle Listeria ölümlere yol açabilmektedir. Bu ölüm oranları yaşlı, çocuk ve hamile bayanlarda daha fazla olabilir. Kalp ve beyin organlara zarar verebilirler. Ayrıca hamilelerde düşüklere yol açmaktadır.''dedi
Aytaç, bu bakterilerin et ürünlerinde görülmemesi gerektiğini dile getirerek, kontrolsüzlüğün sadece insan sağlığını değil doğrudan insan hayatını riske soktuğunu sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini