Sayfalar

İzleyiciler

13 Eylül 2010 Pazartesi

Dünya referandumu konuşuyor / Dünya Basını ve Referandum

Türkiye'deki anayasa değişikliklerin yüzde 58'lik oyu ile kabul edilmesi dünyada geniş yankı buldu.
 Dünya medyası, sonuç için "Erdoğan Atatürk'ten sonra ikinci büyük lider", "Erdoğan için büyük zafer", "Erdoğan gücünü sağlamlaştırdı" derken, "Hayır küçümsenmeyecek bir yankı buldu", "Değişikliklerin orduyu zayıflatmasından kaygı duyuluyor", "Bölünmüş Türkiye" yorumlarına yer verdi.


Le Monde: Sonuç Erdoğan için büyük zafer

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde "Erdoğan için büyük zafer. Bu skor, partisi 2002 yılından beri iktidarda olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çok iyi bir sonuçtur" değerlendirmesini yaptı.

Le Figaro: Hayır küçümsenmeyecek bir yankı buldu

"Referandumda 'evet'in zaferi, İslami muhafazakar rejimi güçlendiriyor" başlıklı haberinde Le Figaro "Seçmenler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kampanya boyunca vurguladığı mesaja uydu" değerlendirmesini yaptı. Ancak sonucun "halkın arasındaki ideolojik gerilimleri de teyit ettiği"ni savunan gazete "'Hayır, küçümsenmeyecek bir yankı buldu. Boykotun boyutu da, hükümet karşıtı tarafı güçlendirdi" dedi.


Liberation: İslami muhafazakar hükümete galibiyet sağladı

Türklerin "açık" olarak evet dediğini vurgulayan Liberation da, "Yargı hiyerarşisi ve ordunun gücünü sınırlandıran kısmi Anayasa reformunu onaylayarak Türkler, Pazar günü İslami muhafazakar hükümete net bir galibiyet sağladı" dedi.


El Pais: Erdoğan gücünü sağlamlaştırdı

"Erdoğan Türkiye'deki gücünü sağlamlaştırdı" başlığını kullanan El Pais, "Gözlemcilere göre, AKP bu oylamada çok risk aldı" dediği haber analizinde "Kürtler, referandumda kilit bir nokta oldu. Güneydoğu'daki boykot korkusu, kampanyanın son aşamasını belirledi" görüşünü de öne sürdü.


El Mundo: Evet Erdoğan'ın Avrupalı rotasını güçlendirdi
İspanya'nın büyük gazetelerinden El Mundo da, "Reforma 'evet' Erdoğan'ın Avrupalı rotasını güçlendirdi" başlıklı haberinde "Türkiye, Anayasası'nı değiştirme yönünde net bir tavır koyarak Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupalı projeksiyonuna destek verdi." derken "Kampanya, değişimin ileri bir adım olduğu ikna etti" yorumunu da yaptı.

La Vanguardia: Daha demokratik bir anayasaya geniş destek

Barcelona'da yayımlanan La Vanguardia ise, "Türkler, daha demokratik bir anayasaya geniş bir destek verdi" başlığını kullandığı haberinde "Türkiye, evet dedi. Seçmenlerin yüzde 60'ına yakın bölümü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetince önerilen anayasa değişikliklerine yeşil ışık yakmadan yana tutum aldı" dedi.


Haaretz: Erdoğan Atatürk'ten sonra ikinci büyük lider

İsrail'in büyük gazetelerinden Haaretz tarafından yayımlanan Alon Liel imzalı makalede "Türkiye'de referandumdaki zafer Erdoğan'ı Atatürk'ten sonra ikinci en büyük lider hale getirdi" başlığı kullanılırken Erdoğan için "Biz İsrail'de onu beğenmeme konusunda büyük ölçüde fikir birliği içinde isek de o ebedi 'galip' tir" görüşü dile getirildi. Makalede "Erdoğan'ın ülkeyi İran tipi bir İslamcı cumhuriyete dönüştüreceği korkuları temelsiz. Başbakana destek, sadece ideoloji değil, modernizasyon ve sağlanmasına katkıda bulunduğu refaha dayanıyor" denildi.

Yedioth: Değişikliklerin orduyu zayıflatmasından kaygı duyuluyor

Yedioth Ahronoth'un sitesi Ynet, Türkiye'deki Yahudilerin "reform İslam'ı güçlendiriyor" düşündüklerini belirttiği haber analizinde "Uluslar arası toplum Pazar günü Türkiye'de yapılan referandumda anayasa reformlarının onaylanmasını överken, ülkenin bazı vatandaşları değişikliklerin, laikliğin koruyucusu olan orduyu zayıflatması olasılığına ilişkin samimi bir kaygı ifade ettiler" diye yazdı.

Jerusalem Post: Sonuç AKP için güven oyudur

Türklerin geniş reformları onayladığını belirten Jerusalem Post gazetesi ise, "Sonuç, gelecek yıldaki seçimler öncesi iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi için bir güven oyu anlamına geliyor" yorumunu yaptı.

Rheinische Post: Bölünmüş Türkiye

Rheinische Post gazetesi "Bölünmüş Türkiye" başlıklı yorumunda "Anayasa referandumu ülkenin derin bölünmüşlüğünü ortaya koyuyor" dedi. Türkiye'nin, tüm vatandaşların hak ve hürriyetlerini güçlendirecek kalıcı değişikliklere ihtiyacı olduğunun altını çizen gazete "Erdoğan'ın İslamî muhafazakar partisi bu yönde adımlar attı. Ancak hükümet artık saplanıp kalmış durumda. Yeni, sivil ve modern bir toplumsal sözleşmeyi Türk halkının oyuna sunanın, kendi çıkarına hareket ediyor izlenimi vermemesi gerekirdi" görüşünü öne sürdü.

Deutsche Welle: Seçmenler hükümete kesin zafer sağladı

Alman yayın kurumu Deutsche Welle, "Türk seçmenleri, Pazar günü, halkı bölen bir reform paketi konunda karar vermek üzere sandık başına gitti. Net bir çoğunluk, hükümete kesin bir zafer sağlama yönünde oy kullandığı gibi gözüküyor" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini