Sayfalar

İzleyiciler

3 Ağustos 2010 Salı

"Kaç derneği, kamuya yararlı yaptınız?"

"Kaç derneği, kamuya yararlı yaptınız?"

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, sayıları son yıllarda artış gösteren kamu yararına çalışan dernekleri Meclis gündemine taşıdı.
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, 'kamuya yararlı dernek' statüsü almış derneklere, sahip oldukları statü gereği devlet tarafından bazı istisna ve ayrıcalıklar sağlandığını, bu statüye sahip dernek ya da kurumların emlak, gümrük, KDV gibi kimi vergilerden ve harçlardan muaf tutulduğunu hatırlattı.
Ayhan önergesinde, Cumhurbaşkanlığı Devlet
Denetleme Kurulu'nun(DDK) raporuna göre, "kamuya yararlı dernek statülerinin gözden geçirilmesi gerektiği, kamuya yararlı dernek uygulaması ile hedeflenen amacın gerçekleştirilemediği, kamu yararı statüsünün verilmesinde objektif bir ölçütün bulunmadığına yer verildiğini, bu nedenle verilen 'devlet desteğinin' kamusal yararı tartışmalı derneklere yöneldiği uyarısı yapıldığına" dikkat çekti. Ayhan, "İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan 2008 tarihli raporda, Deniz Feneri Derneği'ne ilişkin yardım toplama mevzuatına uyulmadığı, yapılan yardımların ayni olarak verildiği, şeffaflık ilkesinin ihlal edildiği tespitlerine yer verilmiş olması; kamu yararı statüsü taşıyan derneklerin sorgulanması ve kamuya yararlılık statülerinin de yeniden değerlendirilmesi gereğini doğurmaktadır" dedi.
Ayhan Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:
"1 Temmuz 2010 tarihinde 428'e ulaşan kamu yararı statüsüne sahip derneklerin kaç tanesi AKP hükümetinin iktidara geldiği 2002 Kasımından önce bu statüye sahip olmuştur?
AKP hükümetleri döneminde kamu yararı statüsü verilen derneklerin faaliyet konuları ve isimleri nelerdir?
DDK'nın 17 Şubat 2010 tarihli raporunda 'derneklere kamu yararı statüsünün verilmesinde objektif bir ölçütün bulunmadığına' yer verilmiştir. AKP Hükümeti olarak siz bu tespite katılıyor musunuz? DDK'nın kamusal yararı tartışmalı bulduğu dernekler hangileridir?
Hükümetiniz kamu yararına dernek statüsü vermede hangi ölçütleri kullanmaktadır?
AKP hükümetleri döneminde 'kamu yararı statüsü' taşıyan derneklere yapılan yardımların miktarları ve bu derneklerin isimleri nelerdir?

Çalışmaları ve faaliyetleri ile kamusal yararı tartışmalı hale gelen ve kamuya yararlı dernek statüsü kaldırılması gereken dernekler hakkında ne tür bir işlem yapılmaktadır?
Bugüne kadar kamu yararına çalışan dernek statüsü geri alınan dernek var mıdır? Varsa, isimleri ve bu derneklerin faaliyet alanları nedir?
Kamu yararına çalışan derneklere yapılan bağışların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığı kimin tarafından ve hangi aralıkla izlenmektedir?
Kamu yararına çalışan derneklere yaptığı bağışı gider olarak göstermek suretiyle gelir vergisinden muafiyet sağlayan kişi ve şirketler hükümetinizce bilinmekte midir?"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini